Povjesno gostovanje “Vrzinog kola” na sceni zagrebačkog HNK

Foto: GK Joze Ivakića

VINKOVCI, Nakon premijerne izvedbe u studenome prošle godine, u povodu 100. obljetnice kazališnog života u Vinkovcima te 85. godišnjice smrti Joze Ivakića, predstava “Vrzino Kolo” nastala po tekstu Joze Ivakića i pod redateljskom palicom Vjekoslava Jankovića dobila je priliku da 5. rujna bude odigrana i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu.

Iz Gradskog kazališta Joze Ivakića koje je “Vrzino kolo” postavilo u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha smatraju kako je riječ o povjesnom gostovanje jedne vinkovačke predstave u nacionalnom teatru, kakvo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Gostovanje je realizirano s Društvom zagrebačkih šokaca „Šokadija“.

Prije predstave ispred Hrvatskog narodnog kazalište zaplesat će se šokačko kolo, a nakon predstave biti će organiziran domjenak – „šokački divani“ na kojem će se predstaviti nadolazeće Vinkovačke jeseni. Svoj dolazak na predstavu u HNK potvrdila je ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen, poručuju iz vinkovačkog kazališta.

U predstavi, čiju okosnicu čine ljubavne zgode i nezgode začinjene elementima komedije karaktera i zabune, glume Ivan Ćaćić – ženskar Jotina, Matea Marušić – puštenica Julka, Katarina Baban – namiguša Kata, Denis Brižić – matori Tutljo, Hrvoje Seršić – kočoperni Čiko, Selena Andrić – ofrkuša Ljubica, Goran Smoljanović – stari Rogonja, Katarina Krištić – konobarica, Vladimir Andrić – harmonikaš/grabancijaš i Zorko Bagić – pomoćni harmonikaš/grabancijaš te varošani i plesači, članovi Folklornog ansambla „isinski, Vinkovci.

Nakon Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, “Vrzino kolo” gostovat će i na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.