Potpisan ugovor o gradnji nove zgrade vinkovačke knjižnice koja ove godine obilježava 145 godina djelovanja

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je potpisan ugovor o izgradnji nove zgrade vinkovačke gradske knjižnice koja će se graditi u ulici Kralja Zvonimira na mjestu u Domovinskom ratu srušene knjižnice, a cijeli projekt vrijedan je oko 48 milijuna kuna i trebao bi biti završen u naredne tri godine.

“Rekla bih da je ovo povjesni dan za našu knjižnicu. U godini u kojoj obilježavamo 145 godina djelovanja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci ovo je najljepši poklon koji smo mogli dobiti”, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice Vedrana Lugić.

Po njezinim riječima, građani Vinkovaca konačno će dobiti knjižnicu 21. stoljeća, a knjižničari uvjete primjerene potrebama i zahtjevima modernog doba. Navela je i kako vinkovačka knjižnica ima više od 6.500 korisnika, matična je knjižnica svim knjižnicama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u njezinom sastavu djeluje i bibliobus koji obilaze sva ona mjesta u županiji koja nemaju svoje knjižnice.

Foto: Đuro Karalić

“Kroz sve ovo vrijeme stalno se govori o novoj knjižnici, imali smo čak i jedan pokušaj koji eto nije na kraju imao dobre rezultate, ali sada je tu okupljen tim koji, vjerujem, ovo može izvesti do kraja”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekavši kako su u pitanju ogromni novci i ogroman projekt.

Po njegovim riječima u potpunosti je zatvorena financijska konstrukcija za ovu, a dijelom i za 2021. godinu te problema s dinamikom radova uvjetovanom osiguranjem potrebnih finacijskih sredstava ne bi trebalo biti.

“Nova knjižnica trebala bi biti mjesto budućih sastanaka svih generacija Vinkovčana i plod je rada gradske uprave, mladih vinkovačkih arhitekata i vinkovačkih tvrtki”, rekao je Bosančić napomenuvši kako pored Grada, iza gradnje nove knjižnice u Vinkovcima, stoji i Vlada te Ministarstvo kulture.

Foto: Đuro Karalić

Po riječima glavnog projektanta i autora idejnog rješenja zgrade knjižnice, Marka Milidraga buduća nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci prostirat će se na oko 4.500 četvornih metara površine.

“Isprojektirali smo niskoenergetsku i modernu zgradu javne namjene koja se sastoji od podruma i tri nadzemne etaže i zgrada se dimenzijom i volumenom u potpunosti uklopila u prostorni plan i GUP grada Vinkovaca, a ono po čemu je drugačija je njezin vizuelni indentitet koji je odraz današnjeg vremena i nassamih”, kazao je Milidrag.

Foto: Grad Vinkovci

Zadovoljstvo nije krila niti nekadašnja dugogodišnja ravanteljica vinkovačke knjižnice Emilija Pezer podsjetivši kako je prijeratna zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci u Ulici Kralja Zvonimira izgorjela u noći s 16. na 17. rujna 1991. pogođena neprijateljskim granatama zajedno s knjižnim fondom.

“Sve ove godine, s obzirom da smo matična županijska knjižnica, pomagali smo obnovu knjižnica u drugim sredinama u našoj županiji, a sada smo eto na samom kraju, izgleda mi na rasporedu da se ponovimo i zbog toga sam neizmjerno sretna”, poručila je Pezer.

Glavni projektant i autor idejnog rješenja je Marko Milidrag, a članovi njegovog tima svi odreda su mladi vinkovački projektanti. Na objektu knjižnice autor se zaigrao sa simbolikom Domovinskog rata te će, budući da je vinkovačka knjižnica jedina knjižnica u Hrvatskoj koja je uništena za vrijeme Domovinskoga rata, na pročelju zgrade u Ulici kralja Zvonimira biti nepravilno postavljeni kosi „brisoleji“ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi tih istih brisoleja predstavljaju putanju gelera. Tri nepravilna portala na pročelju predstavljaju oštećenja od granata.

Foto: Đuro Karalić

U prizemlju se nalaze ulazni hol s garderobom, info pultom i dijelom za sjedenje, spremište mobilijara, dizalo i otvoreno stubište, požarno stubište s predulazom, teretno dizalo, caffe-bar s toaletima i planiranom budućom terasom izvan zgrade. Na I. katu nalazi se hodnik, toaleti (uključujući i toalet za invalide), ostava, kutak za roditelje, prostorije za predškolsku djecu, teen, slijepe i slabovidne, djecu i roditelje, periodika i posudba (odrasli) te uredi. Na II. katu smještene su prostorije za administraciju, prostorije za studijski rad, stručnu literaturu, elektronička radionica, prostor za radionice i programe, „Cibalitana“, „Vanja Radauš“, te prostorija za informatičara i server, kao i toaleti za posjetitelje. U podrumu se nalazi arhiva.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja WATMONT d.o.o. i SUHOMONT d.o.o.