Hrvatska prva u Europskoj uniji po broju umrlih od korone

Foto: www.dalmacijadanas.hr

ZAGREB, Sa 73 umrlih od korona virusa na milijun stanovnika Hrvatska je u proteklih tjedana dana bila prva na listi u zemljama EU. Kako navodi Jutarnji list Hrvatska je prema tim podacima lošija i od Crne Gore i Bugarske koje se imale 68 umrlih na milijun stanovnika. Treba znati I kako je ovaj izračun rađen na 4,1 milijun stanovnika te da bi ove brojke bile još i lošije kada bi se izračun radio na 3,88 milijuna stanovnika koji Hrvatska ima prema posljednjem popisu stanovništva.  

Prošlotjedni podaci Državnog zavoda za statistiku dali su također realnu sliku onoga što je korona učinila u Hrvatskoj u protekle dvije godine. Naime, samo u 2021. godini umrlo 63.611 osoba ili njih 12.000 više u odnosu na predepidemijsku godinu. Od ožujka 2020. godine, kada je počela pandemija, do prosinca 2021. godine porastao je broj umrlih za 16,9 posto u odnosu na petogodišnji prosjek za to razdoblje, odnosno umrlo je 16.146 više hrvatskih građana.

Kako navodi Jutarnji list prema privremenim podacima DZS-a, lani je u Hrvatskoj umrlo 31.724 muškarca i 31.887 žena. To znači da je u odnosu na predepidemijsku godinu umrlo 6372 muškarca i 5445 žena više, što je, dakako, posljedica pandemije koja traje više od dvije godine. No, te crne brojke mogle su biti ipak bitno manje frustrirajuće da su se građani Hrvatske cijepili kao građani većine zemalja EU.

Naime, broj umrlih u posljednjih tjedan dana to potvrđuje pa tako, primjerice, Nizozemska i uz velik broj zaraženih nije zabilježila niti jednu smrt zbog covida-19, Njemačka je imala deset umrlih, Austrija, koja je uvela obvezno cijepljenje, 11, a Švedska, Španjolska, Portugal i Danska imali su dvadesetak umrlih na milijun stanovnika u posljednjih tjedan dana.