Pero Ćorić: U ožujku krećemo s blokadom plovnog puta na Dunavu?

Foto: Ivan Matić

ŠARENGRAD, Pero Ćorić, predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad i jedan od čelnika političke stranke Desno, najavljuje kako je moguće da će mještani ovoga iločkog prigradskog naselja u ožujku krenuti s blokadom plovnog puta na Dunavu. Razlog tome je i danas neriješen status Šarengradske ade i činjenica da već duže vrijeme nema nikakvih sastanaka državnih komisija Hrvatske i Srbije na ovu temu.  

„Ukoliko u narednih nekoliko tjedana ne dođe do hitnog sastanka međudržavnih komisija Hrvatske i Srbije oko sudbine Šarengradske ade tijekom ožujka ove godine organizirat ćemo blokadu plovnog puta Dunavom. Već imamo 15-ak vlasnika dunavskih čikli koji su zainteresirani i koji će se povezati lancima i tako blokirati Dunav“, rekao je Ćorić za Večernji list.  

Pojašnjava kako se pitanje Šarengradske ade nije riješilo od 1991. godine, odnosno od početka Domovinskoga rata od kada je to pitanje predmet međudržavnog spora dvije države. Radi se o adi na Dunavu koja je ukupne površine 999 hektara. Dodaje kako je Šarengradska ada tijekom desetljeća bila jedan od glavnih izvora prihoda mještana ovoga iločkog prigradskog naselja. Od Domovinskog rata i povratka taj prostor je jedan od neriješenih graničnih područja dvije države, a sada već nekoliko godina nema nikakvih pomaka niti razgovora.

„Mi tražimo da se to pitanje konačno riješi, ovako ili onako, odnosno, u našu ili srbijansku korist. Činjenica jeste da su mještani Šarengrada oduvijek bili vezanu za adu i da ona treba biti vraćena onima kojima i pripada, a to su mještani Šarengrada. Tamo smo ribarili, a tamo smo uzgajali svinje, krave i konje. Danas Šarengradsku adu nitko ne koristi i ona propada jer adi ne treba gospodar nego joj treba sluga. Stoga ćemo insistirati na hitnom sastanku dvije komisije i to u Šarengradu jer je to prirodno“, ističe Ćorić.

Uz blokadu plovnog toka Dunava Ćorić kaže kako pripremaju i druge aktivnosti među kojima je i organizacija stalnoga piknika na adi. Za tu namjeru na Šarengradskoj adi bi bio postavljen svojevrsni šator gdje bi se ribarilo i pekla riba i meso. Cijelo vrijeme bi tamo bio netko od mještana.