Penava: Zadovoljan sam iskoracima prema Vukovaru, ali nisam zadovoljan procesuiranjem ratnih zločina

Foto: HRV

VUKOVAR, Vukovarskim gradskim ulicama prolazi Kolona sjećanja na putu prema Memorijalnom groblju, a ovo su izjave hrvatskih dužnosnika i političara koji se nalaze danas u Vukovaru na obilježavanju 28. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

“Dvadeset i osam godina nakon rata mislim da moramo gledati u budućnost, moramo gledati na utvrđivanje istine, na procesuiranje ratnih zločina, na činjenicu da grad treba perspektivu u domovini koja je u međuvremenu, od vukovarske tragedije, riješila sve svoje nacionalne zadaće, i to zahvaljujući državničkoj politici predsjednika Tuđmana, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i sve ono što smo učinili u proteklim godinama da Hrvatska bude gospodarski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković je istaknuo kako njegova Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara.

“Posebno mi je drago što Vlada predlaže da vukovarska bolnica postane memorijalna bolnica. Ta je poruka jedna od najvažnijih, kao i novi zakon o Vukovaru kao mjestu posebnoga pijeteta”, kazao je.

“Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i mislim da moramo širiti tu svijest i među mlađim naraštajima. Mi smo pobjednici i na to moramo biti ponosni. Međutim, moramo se sjećati žrtava i iskazivati im poštovanje, pokazivati solidarnost sa njihovim obiteljima i to je ono što nas upućuje na budućnost. Dakle, ponos na pobjedu, svjesnost o tome da smo nacija koja je izborila slobodu u ratu, ali isto tako iskazivanje poštovanja prema svakoj žrtvi”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

“Ovo vrijeme je specifično u Vukovaru i teško je izdvojiti neko mjesto u Vukovaru koje ne izaziva stresne i bolne emocije. Po pitanju nestalih zadovoljan sam velikim brojem iskoraka koji su učinjeni prema Vukovaru… Dinamikom procesuiranja ratnih zločina nisam zadovoljan”, izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Poklonimo se onima najboljima među nama, poklonimo se našim žrtvama u dostojanstvu, hodajmo danas u ovoj Koloni sjećanja s mislima na njih, na njihove obitelji, na njihove najdraže i neka ovi dani budu svima nama, našemu narodu vodilja i putokaz i kad nam je teško i kad smo u neizvjesnosti i kad tražimo ispravan put prisjetimo se ovih žrtava. I neka nam oni budu inspiracija, neka nam oni budu vodilja za daljnju izgradnju naše Domovine”, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“S tugom i posebnim pijetetom prisjećamo se svih žrtava Vukovora, grada heroja, ali i onih koji se još uvijek vode kao nestali. Na žalost, Vlada još nije uspjela riješiti to pitanje. No, pitanje koje uz to moramo postaviti jest – ima li Vukovar i imaju li mladi budućnost, ili će ostati ‘grad slučaj’ koji će služiti za političke sukobe i obračune”, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.