Svjetlosna rijeka sjećanja – spomen na poginule i nestale

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Središnji dan obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studeni, i ove godine završio je Svjetlosnom rijekom sjećanja u spomen na poginule  hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. Radi se o projektu kojega zajednički organiziraju Gradski muzej Vukovar i ŠRU Dunav Vukovar. U sklopu projekta u Dunav je, kod dvorca Eltz, iz čamaca pušteno nekoliko tisuća upaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić kazala je kako stotine svijeća, stotine svjetlosti, putuju Dunavom u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i naših sugrađana.

„Naša Svjetlosna rijeka sjećanja  utapa se u zajedničko svjetlo svih gradova koji su palili lampione duž ulica koje nose ime našega grada ili glavnim ulicama i svi smo ujedinjeni u mislima na Vukovar i odavanje počasti žrtvama“, rekla je Marić.

Autor projekta “Svjetlosna rijeka sjećanja” je arhitekt Željko Kovačić koji pojašnjava kako priča potječe iz Japana i po njoj svijetlost lampiona koji putuju niz rijeku osvjetljava put dušama umrlih.