Započeli 14. Pčelarski dani

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U dvorani Baruna Trenka u Vinkovcima započeli su 14. Pčelarski dani koji je okupio pčelare iz cijele Vukovarsko-srijemske županije ali i šire. Organizator Pčelarskih dana je Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije koji su za pčelare ali i posjetitelje organizirali i Međunarodni-pčelarski sajam opreme i proizvoda s stručno-edukativnim skupom na kojem sudjeluje 50-ak izlagača i predavača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske. Prema riječima predsjednika županijskih pčelara Stipe Rimca posjetitelji će i ove godine imati priliku vidjeti sve bitno što se tiče pčelara i proizvodnje meda, kušati med ali i nabaviti opremu koja im nedostaje. Otvaranju Pčelarskih dana nazočila je i vd. tajnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević koja je rekla kako podaci o uvozu govore da na tržištu Hrvatske nedostaje meda.

„Prema nekim podacima prošle godine uvezli smo oko 1.100 tona meda. Polovica od te količine je potom izvezena dok je ostatak ostao na našem tržištu“, rekla je Dušević.

Na upit koliko je slavonski med danas prepoznat u EU kazala je kako je on u postupku priznavanja poslije čega će se vidjeti koliko je on prepoznatljiv. Ovogodišnji Pčelarski dani završavaju u nedjelju.