Objavljeni filmovi u regionalnoj selekciji DORF 2017.

Foto: filmfestivaldorf.com

VINKOVCI, U programu regionalne konkurencije ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji će se ovoga ljeta održati u Primoštenu i Vinkovcima, bit će prikazano devet filmova, izvjestili su organizatori.

Premijerno će biti prikazan film legendarnog Marka Brecelja „Brojanje u jesen“, a pulski umjetnik i performer Josip Pino Ivančić predstavit će svoj eksperimentalni film o kultnom sastavu Gustaph Y Njegovi Dobri Duhovi. Nakon pobjede na prvom DORFu 2007.godine, svoj novi film, o prvom albumu Buldožera „Pljuni istini u oči“, predstavit će ekipa iz slovenske Nord Cross Production. Hrvatsku premijeru imat će film o kultnom klubu MKNŽ, iz Ilirske Bistrice – „Mlada nada“ autora Mance Filak i Žige Gorišeka, iz Slovenije. Ljiljana Šišmanović predstavit će svoj portret Žarka Jovanovskog aka Electric Žare „Neuspješan skroz“, u produkciji HRT. Među prvima predstavljamo i 2 kratka filma – „Pijana ulica“ autora Marina Lukanovića iz Rijeke, te „La Piova“, Ines Pletikos iz Pule.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će žiri u sastavu: redateljica i novinarka Željka Kovačević, novinar Dubravko Jagatić i glazbenik Stjepko Galović, poznatiji kao Kandžija. Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je velikom DORF prijatelju Anti Perkoviću. U znak sjećanja na druženja sa Antom u selekciji „Tajna povijest rocka“ prikazat ćemo ekskluzivno epizodu dokumentarnog TV serijala „Borderland Soundtrack“, novosadske autorice Brankice Drašković, uz razgovor o radijskom angažmanu i knjigama, u suradnji s knjižarom Rockmark iz Zagreba. Također, u istoj selekciji ponosno predstavljamo film „Florian“, autora Darija Bukovskog iz Zagreba, koji je 2014.godine osvojio nagradu za razvoj scenarija KlasikTV i DORF – za kratki film o glazbeniku, klaunu i uličnom performeru.

Podsjećamo, dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo je vinkovački strip autor Dubravko Mataković, a posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu dobit će Damir Bartol Indoš.  Autor DORF 2017 nagrada je Miro Župa iz Splita, a plakat je djelo Miroslava Sekulića Struje, iz Zagreba. U okviru ovogodišnjeg OFF DORF programa posjetitelji će moći pogledati koncerte, nastupe DJ, izložbu fotografija Marija Grobenskog i sudjelovati u filmskom kvizu koji će voditi Mario Kovač.

Glavni filmski program u Primoštenu održat će se od 5. do 9. kolovoza na Iskonovoj festivalskoj plaži, zasigurno jednoj od najljepših na ovom dijelu Jadrana. U Vinkovcima će se DORF program odvijati od 24. do 26. kolovoza u Galeriji Meraja, staroj gotičkoj crkvi Sv.Ilije, u centru Vinkovaca.

Festival DORF 2017 održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Primoštena, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.