Vukovarci proslavljaju Dan grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Vukovar slavi Dan grada i svojih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, čije ime nosi i istoimena župa i župna crkva u Vukovaru. Ova dva sveca zaštitnici su Grada od 1723. godine, kada je započela izgradnja crkve sv. Filipa i Jakova.

Program obilježavanja Dana grada Vukovara započeo je odavanjem počasti žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenaca kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te svetom misom u Crkvi svetih Filipa i Jakova, a nastavljen svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su zaskužnim pojedincima, ustanovama, udrugama i tvrtkama uručene nagrade i priznanja.

Povelja počasnog građanina Vukovara uručena je zapovjedniku obrane Vukovara 1991. godine Mili Dedakoviću za zasluge u obrani Vukovara u Domovinskome ratu.Nagrade za životno djelo dobili su posthumno Marko Babić za doprinos u Domovinskome ratu te umirovljenik Ivan Gotal za doprinos razvoju nogometa u Vukovaru.

Svečanoj sjednici Vijeća nisu nazočili vijećnici Gradskog vijeća iz redova SDSS-a kao niti zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković, koji nakon napuštanja SDSS-a djeluje kao nezavisni.

Predsjednik Gradskog Vijeća Igor Gavrić osudio je nedolazak na svečanu sjednicu gradskih vijećnika iz SDSS-a te zamjenika gradonačelnika iz redova srpske manjine rekavši kako nisu u stanju odati poštovanje hrvatskim braniteljima koji su stvorili demokratsku Hrvatsku čiju slobodu i oni uživaju i u kojoj ih zanimaju samo prava.

“Grad Vukovar je napravio sve pretpostavke koje je mogao za razvoj gospodarstva, a sada očekujemo od Vlade da nam olakša administrativne poslove te da nam kroz novi Zakon o Vukovaru pomogne privući gospodarstvenike kako bi na taj način zadržali našu mladost u gradu, odnosno zaustavili trend iseljavanja”, kazao je u govoru Gavrić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, čestitajući sugrađanima Dan grada, pozvao je sve Vukovarce da svojim idejama doprinesu bržem razvoju grada i njegovom ljepšem izgledu te da zajedno krenu graditi jedan bolji Vukovar.

“Svi se skupa, uključjući i državu, moramo potruditi da osiguramo perspektivu i budućnost svima koji žele živjeti u RH, a ne sumnjam da su to i mladi koji zbog bolje budućnosti odlaze u inozemstvo”, poručio je Penava.

Okupljene su pozdravili izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović ministar obrane Josip Buljević, izaslanica Hrvatskoga sabora zastupnica i zamjenica gadonačelnika Marija Budimir te zamjenik župana Željko Cirba, a među bronim uzvanicima sjednici je nazočan bio i ministar branitelja Tomo Medved,

ĐURO KARALIĆ