Obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U organizaciji Društvo multiple skleroze Vukovarsko srijemske županije u središtu Vukovara obilježen je Nacionalni dan multiple skleroze koji se obilježava 26. rujna.

„Multipla skleroza je autonomna bolest središnjeg živčanog sustava koja se manifestira demilizacijskim lezijama na mozgu i produženoj moždini. Bolest nema jasnu simptomatologiju i laički ju zovemo bolest s tisuću lica, a sve više je zastupljena jer ju posljednjih godina lakše prepoznajemo, rekla je specijalist neurolog u KBC Osijek Tea Mirošević-Zubonja dodajući kako od ove bolesti žene obolijevaju dva do tri puta više nego muškarci.

Pojasnila je i kako se radi o neurološkom oboljenju s progresivnim tijekom te da je neizlječiva. Treba znati i kako dovodi do trajne i teške invalidnosti, a od iste uglavnom obolijevaju mlade osobe od 20 do 40 godine života te postaju radno nesposobni. Istaknula je i kako je multipla skleroza još uvijek neizlječiva bolest ali i bolest koja je zalječiva.

„Ranim otkrivanjem i imunosupresivnom, odnosno imunomodulatornom terapijom može se usporiti progresija bolesti kako ne bi nastala trajna invalidnost. U Hrvatskoj imamo problem jer multiplu sklerozu ne liječimo na vrijeme nego tek kad zadovoljimo administrativne uvjete HZZO-a. Znači ne liječimo ju od samog početka, a što je kasniji početak liječenja, postoje sve manje šanse da to zalječenje postignemo“ rekla je Mirošević-Zubonja.

Dodala je i kako iz dana u dan dobivamo nove lijekove na tržištu kao mi da je prije  10-ak mjeseci pojavio se lijek koji je dostupan pacijenticama u fazi trudnoće.

Predsjednik Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije Zoran Oljača rekao je kako u našoj županiji od ove bolesti boluje 75 osoba ali i da je ta brojka dva do tri veća jer svi oboljeli nisu učlanjeni u Društvo. Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije nalazi se u Vukovaru na adresi Ljudevita Gaja 12. Možete ih kontaktirati na broj telefona 032/303-838, 095/303-8830 i 095/303-8831, kao i na mail adresu dmsvukovar@gmail.com.