Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Borova naselja 1991. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem podno ostataka nekadašnje zgrade Borovo commerca danas je obilježen Dan sjećanja na žrtvu Borova naselja 1991. godine. Zgrada Borovo commerca bila je zgrada u čijem podrumu se nalazio jedno od skloništa za građane ovoga dijela Vukovara kao i pričuvna bolnica.

Jedan od zapovjednika obrane ove vukovarske gradske četvrti Ivan Kovačić podsjetio je kako je obrana Borovo naselja slomljena dan poslije Vukovara i kako je tada došlo do najvećih stradanja.  

„U tri mjeseca opsade grada smrtno je stradalo 176 branitelja i civila, a toga 19. studenoga likvidirana je 51 osoba dok ih se 124 vodilo kao nestali. I danas se traga sa mnogima. Odmah nakon sloma obrane odvajali su ljude koji su izlazili iz zgrade commerca. Jedne su odmah tu ubijali, druge vodili dalje i njima se i danas gubi svaki trag dok je dio završio po logorima. Prošlo je puno godina ali se neke slike stalno vraćaju i to posebno u ove dane koji su za nas najteži“, rekao je Kovačić.

Organizator obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine su Vukovarske majke čija je predsjednica Manda Patko rekla kako se na taj način prisjećamo svih koji su zbog ljubavi prema domovini ubijeni, poginuli, a za mnoge još ne znamo.

„Oni su naša najbolnija rana. Na žalost, krvnici uživaju blagodati ove države, a ne ispunjavaju svoje obveze. Zločin još uvijek traje, jer je i šutnja zločin. I danas apeliramo na savjest onih koji znaju gdje su grobišta naših najmilijih, tražimo i snažniji pritisak prema Srbiji koja skriva istinu u ladici, kao i progon počinitelja prije nego svi umru“, rekla je Patko.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Borova naselja nazočio je i ministar branitelja Tomo Medved koji je položio vijenac.