Noć muzeja i ove godine privukla velik broj Vinkovčana

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Velik broj posjetitelja pohodio je u Noći muzeja odjele i postave vinkovačkog Gradskog muzeja upoznavajući se s bogatom kulturno-povjesnom ostavštinom Vinkovaca i vinkovačkog kraja.

“U 2019. godini Gradski muej Vinkovci posjetilo je 11.414 posjetitelja što je porast u odnosu na godinu ranije, ali kroz naše bogatije programe, veću otvorenost i suradnju s turističkim agencijama mislim da možemo doći i do većih brojeva”, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Foto: Đuro Karalić

Po njegovim riječima, zadnjih godina u Vinkovcima se pojavljuje potreba za novim muzejskim prostorom jer je sadašnji prostor Gradskog muzeja postao premali za sve muzejske programe i projekte.

“Nadamo se da ćemo kroz 2020. krenuti s projektom inplementacije da bi potom krenuli i u realizaciju gradnje novog muzejskog kompleksa u Vinkovcima”, kazao je Vulić.

Foto: Đuro Karalić

Gradski muzej Vinkovci u Noći muzeja obišao je i gradonačelnik Ivan Bosančić izrazivši zadovoljstvo velikim posjetom građana.

“Noć muzeja treba se još više razvijati i drago mi je što vidim ovako velik broj sugrađana u ovom muzeju, a posebice djece kod kojih je nužno razvijati sklonost i naviku odlaska u muzej”, poručio je Ivan Bosančić.

U prostoru Stalnog etnološkog postava posjetitelji su imali prigodu razgledati izložbu Memento tradicijske baštine uz prezentaciju etnoloških filmova te predstavljanje KUD-a Ondrej Pekar iz Soljana. U Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač bila je postavljena izložba autorice Jasmine Runje, a u prostoru bivše Gruntovnice održano predstavljanje knjige Srednjovjekovno prstenje Istočne Slavonije nakon kojeg je prikazan dokumentarni film Obrana Nuštra.

Ispred Gradskog muzeja brojni posjetitelji razgledali su izložbu automobila i motocikala Oldtimer kluba Stari sjaj iz Vinkovaca.