Nakon četiri mjeseca stanke zbog epidemije koronavirusa, u Vukovar uplovio prvi kruzer

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Vukovar je, nakon četiri mjeseca, uplovio prvi riječni kruzer s 90 putnika. Riječ je o brodu MS Select Belvedere, koji putuje iz Njemačkog Engelhartszella do Bugarske te je pristao jedino u Vukovar i to po povratku prema Passau, također u Njemačko, izvjestili su iz Grada Vukovara.

U idućih 15 dana, prema najavama, u planu je da u vukovarsku riječnu luku uplovi pet brodova, što će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u okruženju, odnosno protuepidemijskim mjerama koje propisuje Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, ali i vlasti ostalih podunavskih zemalja, navodi se te podsjeća kako je prvi ovosezonski kruzer, brod Ariana u Vukovar pristao 10. ožujka, kojim je započela sezona kruzinga za 2020. godinu u kojoj je najavljeno pristajanje 346 brodova, s velikom mogućnošću povećanja tog broja, no zbog proglašenja epidemije koronavirusa, sva daljnja uplovljavanja su otkazana te se s današnjim danom nastavljaju u manjem obimu.

“Prošla, 2019. godina je do sada bila rekordna, a brojala je 351 kruzer koji je u naš grad doveo 49.144 putnika, što je bilo povećanje od 50% u odnosu na 2018. godinu. Gosti s kruzera u Vukovaru razgledavaju ponajviše postav Gradskog muzeja Vukovar, Muzej vučedolske kulture, baroknu jezgru grada, a pojedini turoperatori nude i program upoznavanja s ratnom poviješću Vukovara ili pak u svom itineraru imaju predviđen obilazak Franjevačke crkve i samostana sv. Filipa i Jakova te novootvorenog Franjevačkog muzeja”, navode iz Grada Vukovara.