Nema sela nad Babine Grede

Foto: Đuro Karalić

BABINA GREDA, U sklopu manifestacije tradicijske kulture Nema sela nad Babine Grede na hipodrumu u tome mjestu na županjskom području održani su 38. konji bijelci, priredba posvećena konjima i konjanicima koji su pred brojnom publikom odmjerili snage u vještinama rada s konjima i konjskim zapregama.

U ime predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je visoka pokroviteljica manifestacije, priredbu je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ukazavši na značaj očuvanja tradicijske baštine po kojoj je, kako je ustvrdio, upravo poznata Babina Greda.

Načelnik općine Babina Greda Josip Krnić pozvao je građane na optimizam.

“Moramo svi zajedno unijeti u sebe optimizam, kako mi političari, tako i novinari i vi građani”, poručio je Krnić.

Nakon što su mjesnom hipodromom, na kojem se održavala priredba, prodefilirale 24 svečano ukrašene konjske zaprege, naljepšom je proglašena svatovska zaprega Franje Gregorovića iz Babine Grede. Zatim su održana tradicionalna natjecanja u nekoliko vještina, koje su nekad bile uobičajeni i svakodnevni poslovi, a danas se mogu vidjeti samo na sličnim priredbama poput sklapanja kola, uprezanja konja, vezanja konjskih repova, vožnje kola na paliji i tekličkom jahanju.

Sveukupnim pobjednikom 38. konja bijelaca proglašen je Krešimir Petričević.

Večeras će se u Babinoj Gredi još održati glazbeni festival Bećarfest kojim će i završiti ovogodišnja manifestacija Nema sela nad Babine Grede.