Namirnice koje podižu razinu stresa: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Guše vas rokovi na poslu, dolazi vam punica ili svekrva u goste (ili možda snaha ili zet), djeci treba pomoći oko znanstvenog projekta večer prije roka za predaju… bez obzira na trenutnu fazu u vašem životu, vrlo je vjerojatno da će stres postati dijelom vaše svakodnevice. Ponekada stres može biti i dobar – može vas inspirirati da konačno napravite neke promjene u vlastitom životu ili zapaliti vatru koja vam je potrebna da konačno završite posao. Međutim često i dugotrajno izlaganje stresu bit će štetno za vaše zdravlje.

  Kada smo često pod stresom, naše tijelo je konstantno u tzv. “fight or flight” stanju (bori se ili bježi) što rezultira povećanjem razine kortizola u našem tijelu te različitim fiziološkim reakcijama. Kroničan stres može dovesti do depresije, različitih upalnih procesa te smanjenja koncentracije.

  Na žalost ne uzrokuju samo naše misli i naša okolina stres. I određene namirnice mogu imati isti negativan učinak na naše tijelo.

  Šećer kada ste pod stresom, vaše tijelo otpušta kortizol – hormon koji regulira razinu stresa ali i šećera u krvi. Što više šećera unesete u organizam, to je vaše tijelo primorano proizvesti više kortizola. Problem je u tome što povećana razina kortizola u organizmu uzrokuje nesanicu, slabost imuniteta i učestale glavobolje.

  Umjetni zaslađivačimogu dovesti do problema kao što su glavobolje, metabolički problemi i kardiovaskularne bolesti. Konzumacija umjetnih zaslađivača također ima niz negativnih posljedica kao što je povećanje razine stresa.

  Alkohol čaša vina ili piva može vam pomoći da se opustite nakon napornog dana, no više do toga može također uzrokovati povećanje razine stresa u organizmu. Objasnit ću navedeno. Naime, povećana količina alkohola u krvi potiče naše tijelo na otpuštanje određenih hormona koji pojaćavaju osjećaj anksioznosti, podižu krvni tlak te povećavaju broj otkucaja srca.

  Kofein – ako ne možete funkcionirati bez jutarnje šalice kave, ne morate se odricati. Kao što sam već napisala u jednom od prethodnih članaka, umjerena količina kave (2 – 4 šalice dnevno) djeluje povoljno na vaš organizam i zdravlje. Međutim, previše kofeina povećava razinu hormona adrenalina u krvi, podiže krvni tlak te broj otkucaja srca. Također morate zapamtiti da se kofein ne nalazi samo u kavi. Možemo ga pronaći u određenim čajevima, energetskim napitcima, ponekim tabletama za bolove kao i u čokoladi.

  Stoga, ako želite smanjiti razinu stresa te prevenirati pojavu određenih bolesti i stanja, pripazite na prehranu i ono što jedete i pijete.