Josić poziva Vukovarce na otpor politici Ivana Penave

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Posljednja konferencija za novinare vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave na kojoj je Penava ustvrdio kako je na djelu kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, čiji je Vukovar, kako je kazao, epicentar, ponukala je koordinatora Živog zida u Vukovarsko-srijemskoj županiji Pavla Josića da u priopćenju za javnost poruči kako vukovarski gradonačelnik svojim medijskim istupima “kontinuirano nastavlja politiku etničkih podjela u Vukovaru, širenja razdora, straha i sotoniziranja svih onih koji ne podupiru njegove stavove, a koji u posljednje vrijeme graniče s krvnom osvetom”.

“Umjesto da se Penava konačno, nakon četiri godine, uistinu makar započne baviti poslovima koje svaki ozbiljan gradonačelnik treba raditi, odnosno da spaja, a ne razdvaja građane grada kojega vodi i da kao prioritete postavlja ekonomski i društveni razvoj grada te stvara uvjete u kojima će se svi građani osjećati dobro i imati iste šanse za život i egzistenciju, a pogotovo da iznalazi rješenja za zaustavljanje iseljavanja, tog egzodusa koji nam svima visi nad glavom, on “ratuje” s vukovarskim Srbima”, navodi Josić.

Po njegovim riječima, nikome nije sporno da vrijednosti Domovinskog rata moramo njegovati i biti ponosni na njih, međutim, navodi, tanka je linija između istinskog pijeteta prema žrtvama i manipulacije Domovinskim ratom.

“Za Penavinu informaciju, rat je u Hrvatskoj završio 1995. godine. U ratu smo pobijedili. Sada smo u mirnodopskom vremenu. Naš je suvremeni problem iseljavanje građana i siromaštvo onih koji su ostali. Do tog su problema dovele katastrofalne politike HDZ-a i SDP-a s njihovim koalicijskim partnerima. To su politike stranačkoga klijentelizma, nepotizma, korumpiranosti, uhljebništva, lažnog domoljublja, licemjerja, lopovluka i kriminala svake vrste. To su i politike koaliranja sa strankom u kojoj su većina članova bili na neprijateljskoj strani tijekom Domovinskoga rata”, tvrdi Pavao Josić optužujući Penavu kako je “ogledni primjer takvih politika”.

“Dok svojim direktorima isplaćuje masne otpremnine od javnoga novca, mulja s kupovinom i prodajom hotela Dunav, gubi ozbiljnog investitora u drvnu industriju i uhljebljava svoje pobočnike, on za probleme Vukovara apostrofira maloljetne Srbe kao vinovnike “puzajuće velikosrpske agresije” u Vukovaru”, napominje pitajući se “pa zar ćemo odsad proganjati djecu po Vukovaru, kad već nismo proganjali kriminalce, a pogotovo ratne zločince?”.

Vukovarsku javnost Josić poziva na na otpor takvoj politici vukovarskog gradonačelnika, a građane da prijavljuju nadležnim organima svaki “ovakav sramotan istup Ivana Penave i njegovih suradnika – od širenja govora mržnje do izlaganja djece javnosti iz pozicije moćnika”.