Bosančić: Napredak i razvoj našeg grada moj su prioritet

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Povodom dvije godine mandata čelnog čovjeka vinkovačke gradske uprave, građanima najvećeg vukovarsko-srijemskog grada u subotu se putem Facebooka obratio gradonačelnik Ivan Bosančić.

Drage sugrađanke i sugrađani, prošlo je dvije godine otkako sam postao gradonačelnik Grada Vinkovaca. U te dvije godine pokrenuli smo pozitivne trendove i vjerujem da svakodnevno primijetite velike pomake koji su rezultat napornog rada na projektima s ciljem podizanja kvalitete života u našem gradu. Svjedoci smo da se u našem gradu stvaraju nove vizure. Ulazeći u Vinkovce iz smjera Županje, dočekuje Vas novi kružni tok. Nova obilaznica vrijednosti 120 milijuna kuna je u završnoj fazi radova, te ćemo njezinim otvaranjem rasteretiti gradske prometnice od teškog prometa i gužvi, kaže gradonačelnik Bosančić.


Navodi kako su kroz dvije godine njegova mandata gradonačelnika sanirane pješačke staze, izgrađene nerazvrstane ceste, sanirana i izgrađena parkirališta, modernizirana javna gradska rasvjeta te izgrađeni suvremeni malonogometni tereni. Započeti su i radovi u sklopu projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna, a u tijeku su i radovi cjelovite obnove središnjeg parka vrijednosti komunalnih radova gotovo 3 milijuna kuna.

Naša Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca – VIA d.o.o. je u ove dvije godine prijavila 64 projekata ukupne vrijednosti gotovo 229 milijuna kuna, te joj je dosad odobreno ukupno 176 milijuna kuna za 36 projekata.
Grad trenutno provodi 5 projekata energetske obnove javnih ustanova ukupne vrijednosti gotovo 34 milijuna kuna od kojih se većina odnosi na ustanove za predškolski i školski odgoj. Ovo proljeće smo završili tri projekta energetske obnove objekata Dječjih vrtića Vinkovci: Budućnost, Pčelica i Stribor, ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, čime Grad pokazuje svoju demografsku i socijalnu osviještenost, podsjeća gradonačelnik dodajući kako Grad Vinkovci provodi različite projekte usmjerene na poboljšanje položaja svojih sugrađana, pa tako od prosinca 2017. godine provodi projekt „Program zapošljavanja žena na području grada Vinkovaca – Zaželi“ ukupne vrijednosti gotovo 6,7 milijuna kuna putem kojeg 50 žena sudjeluje u poboljšanju kvalitete života 300 krajnjih korisnika.

Ističe i kako je kroz program javnih radova u protekle 2 godine Grad omogućio mjesečna primanja za ukupno 47 korisnika programa, a kroz projekt Pomoćnici u nastavi osigurana je stalna podrška pomoćnika za 38 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim školama na području Grada Vinkovaca.

U protekle tri školske godine putem projekata Vrijeme užine, Vrijeme užine II i Vrijeme užine III. osigurali smo gotovo 234 tisuće obroka za ukupno 2.392 korisnika. U ove dvije godine na 6 različitih lokacija uređena su suvremena dječja igrališta, ukupno oko 1.400 m2, a vrijednost radova i opremanja istih je cca 1,3 milijuna kuna. Plan nam je obnoviti i urediti ukupno 20 igrališta kako bi naši najmlađi građani imali mjesto na kojem će aktivno razvijati svoje društvene i motoričke vještine. U završnoj su fazi radovi uređenja budućeg Buba bara i nove kuglane koju su obnovili putem projekata u sklopu Programa podrške regionalnom razvoju MRRFEU. Buba bar nas već godinama uveseljava na Vinkovačkim jesenima i Adventu na Orionu, te smo im uz sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uredili prostor u kojem će moći djelovati i raditi tijekom cijele godine. Pozivam sve sugrađane da posjete budući Buba bar, te da svojim dolaskom pokažu članovima udruge “Bubamara” da su ravnopravni članovi naše zajednice, navodi u svome obraćanju vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ujedno ocjenjuje kako su građani Vinkovaca, gospodarstvenici, udruge i ustanove prepoznali mogućnosti koje pružaju EU fondovi o čemu, ističe, svjedoče i podaci da je u posljednje dvije godine na području grada Vinkovaca ugovoreno projekata u vrijednosti gotovo 1,1 milijardu kuna, a
Grad Vinkovci će u novoj financijskoj perspektivi EU dobiti priliku za korištenje EU sredstava putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU- mehanizma) skupa sa ostalih trinaest gradova. ITU mehanizam pružiti će gradu Vinkovcima mogućnost dodatnog pokretanja gospodarskog razvoja šireg urbanog područja.

“Svjesni smo da provedba pojedinih projekata zahtjeva infrastrukturne radove koji ponekad donose male neugodnosti, no obzirom da ih svi željno iščekujemo moramo biti strpljivi, pojačati oprez i poštovati privremene mjere opreza kako bi isti bili pravovremeno i kvalitetno odrađeni.
Također, molim Vaše strpljenje u svezi početka izgradnje nadvožnjaka i Borinačke ulice. Želja je svih nas da radovi počnu što prije, no sustav javne nabave je taj koji određuje tempo provedbe pojedinih projektnih aktivnosti. Prije desetak dana ponovili smo natječaj za nabavu radova izgradnje, te se nadamo da ćemo ove jeseni svjedočiti otvaranju radova ovog velikog infrastrukturnog projekta kojim ćemo spojiti naše Borince sa ostatkom grada”, navodi gradonačelnik Bosančić.

Dodaje kako mu povjerenje koje su mu izrazili građani Vinkovaca izborom za gradonačelnika predstavlja obvezu i motivaciju u uspješnoj realizaciji započetih razvojnih projekata, ali i onih koji Vinkovce očekuju u sljedećem financijskom razdoblju.

Napredak i razvoj našeg grada moj su prioritet, zaključio je Ivan Bosančić u svome obraćanju u povodu dvije godine otkako je izabran za gradonačelnika Grada Vinkovaca.