Spomen na 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara

Foto: MUP RH

VUKOVAR, U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Grada Vukovara te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Vukovaru je održana svečanost u spomen na 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara.

U sklopu svečanosti održana je i atletska utrka koja je krenula od mjesta pogibije general bojnika Blage Zadre, a cilj joj je bio kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav. Potom je prikazan i dokumentarni film pod nazivom „Smije li ratnik plakati?“ koji govori o zahtjevnoj atletskoj utrci od Zagreba do Vukovara ispričanu kroz osobnu priču policajca-trkača koji svakim korakom istrčane utrke priziva sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, prvenstveno na svoga oca.

Po završetku projekcije sudionici programa su se uputili do Spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara u Županijskoj ulici ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda gdje su zapaljene svijeće u spomen na poginule policajce. Bijele svijeće koje simboliziraju 97 poginulih i nestalih policajaca položilo je 97 policijskih službenika za vrijeme projekcije fotografija i čitanja imena poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara.

„Danas se sjećamo žrtve 97 pripadnika MUP-a i tim povodom u Vukovaru je cjelokupno vodstvo MUP-a na čelu s glavnim ravnateljem. Naša obveza kao sustava i države je čuvati spomen na njih i prenositi ono što su napravili novim generacijama da se sve ono što se u Vukovaru događa ne zaboravi“, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ovim povodom u Vukovaru je boravio cjelokupni vrh MUP-a RH predvođenih ministrom, glavnim ravnateljem policije kao i svim načelnicima policijskih uprava u Hrvatskoj.