Županja: otvoreno 49. šokačko sijelo

------ 3 color slbar

ŽUPANJA, Glazbeno-scenskom priredbom “Idem šorom i pjevam bećarac”, u Županji je u petak navečer svečano otvoreno 49. šokačko sijelo, manifestacija tradicijske kulture koja je posvećena bećarcu, vokalno-instrumentalnom napjevu popularnom u Slavoniji, Baranji i Srijemu koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Otvarajući manifestaciju, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner upozorio je na potrebu oočuvanja narodne baštine i tradicije.

“Županjci su ljudi širokog srca i slavonske duše. I to je ono najvažnije u ovom gradu. Šokačko sijelo spaja slavnu prošlost sa sadašnjošću kako bi se prisjetili svoje tradicije jer to je ono što čini Šokadiju, Slavonce i Hrvate onakvima kakvi jesu”, kazao je Željko Reiner.

“Šokac jesam, šokačko mi tilo samo nosim gospodsko odilo”, pozdravio je brojne Županjce ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić poručivši kako će Vlada učiniti „sve da pomognemo razvoju grada Županje u smjeru koji je zacrtao gradonačelnik”.

Govorio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upozorivši na potrebu pojačane skrbi o Županji dok je županjski gradonačelnik Davor Miličević u govoru zahvalio svima koji su svojim radom doprinijeli održavanju 49. ali i svih dosadašnjih Šokačkih sijela.

Nakon svečanosti otvorenja na kojoj su narodno bogatstvo Slavonije pjesmom i običajima prikazali članovi brojnih KUD-ova, folklornih  i pjevačkih skupina, održana i središnja priredba manifestacije, izbor najljepše djevojke u tradicijskom ruhu “Šokački cvit 2016.”. Manifestacija završava tradicionalno Seljačkom zabavom, u utorak pred blagdan Pepelnice ili Čiste srijede koja ove godine pada 10. veljače.

PRESS 032