Županijski tim o nasilju nad ženama: Ova godina je kao nijedna druga

www.icv.hr

VUKOVAR, Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održao je online sastanak. Tim povodom ovaj županijski tim se oglasio priopćenjem za javnost kojega prenosimo:  

„Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Od 25. studenoga do 10. prosinca 2020. godine  UN vodi globalnu kampanju “Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!” – 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Ova godina je kao nijedna druga. Čak i prije COVID-19, nasilje nad ženama i djevojkama poprimilo je razmjere pandemije. Intimni partner je u posljednjih godinu dana zlostavljao 243 milijuna žena i djevojaka prema podacima UN-a.

Kako su zemlje provodile mjere lockdown-a u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, nasilje nad ženama, posebno nasilje u obitelji, intenziviralo se – u nekim zemljama pozivi za pomoć povećali su se pet puta. U drugima su se formalna izvješća o obiteljskom nasilju smanjila, jer žrtvama je teže potražiti pomoć i pristupiti podršci redovnim putem. Zatvaranje škola i ekonomski zastoj učinili su žene i djevojke siromašnijima, izvan škole i bez posla, te ranjivijima na iskorištavanje, zlostavljanje i uznemiravanje.

Stoga sada, kao nikada prije, moramo svim raspoloživim mehanizmima sprječavati nasilje nad ženama i djecom te izlaziti u susret potrebama žrtava.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

Županijski tim u suradnji sa Županijskim Povjerenstvom za ravnopravnost spolova, udrugom B.a.B.e. i školama povodom 16 dana aktivizma planira održati dvodnevni online seminar i trening s nastavnim osobljem odgojno obrazovnih ustanova na teme: Protokol o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, s akcentom na obveze odgojno obrazovnih ustanova – izlagačica sociologinja Ivana Sučić, Podrška žrtvama u kaznenim postupcima – izlagačica pravnica Branka Lučić i Indikatori za prepoznavanje djece žrtava obiteljskog nasilja – izlagačica Sandra Brkljač.

Zaključno, članovi/ice i zamjenici/ce članova/ica Županijskog tima jednoglasno su prepoznale potrebu za dodatnim sastankom do kraja godine na temu provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno, kako stojimo, koje su nam prepreke i kako ih premostiti“, stoji u priopćenju kojega potpisuje voditeljica tima Ivana Sučić.