Županijski proračun stabilan, a u Plinari istočne Slavonije nova uprava suočena s niz problema koji međutim, neće utjecati na opskrbu plinom građana

Foto: VSŽ

Na sjednici Županijske skupštine, održanoj danas u Vinkovcima, usvojen je Izvještaj o izvršenju Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje siječanj-lipanj 2022. godine, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godinu.

“Zadovoljni smo izvršenjem proračuna, prihodi od poreza i prireza su nešto veći od planiranih. Znači, prihodi su nam stabilni i povećavaju se, rudna renta i slični prihodi su značajno veći nego 2021. godine, već sada su ispunjeni sa 100 posto”, kazao je župan Damir Dekanić dodajući da, što se pak rashoda tiče, otegotni čimbenici su neki od proračunskih korisnika za čije dugove ne postoji realni mehanizam rješavanja.

“To su korisnici poput vinkovačke bolnice za čije dugove trenutno ne postoji realni mehanizam rješavanja, međutim sve ostalo ima dobar uzlazni trend. Ne očekujemo nikakve veće stresove do kraja aktualne kalendarske godine”, poručio je Dekanić.

Mario Naglić koji je u rujnu stupio je na dužnost direktora Plinare istočne Slavonije, Županijskoj skupštini podnio je izvješće o aktualnom stanju u toj tvrtki .

“Odmah po preuzimanju dužnosti u PIS-u prionuo sam pregledu inkriminiranih ugovora s tvrtkom i mogu reći kako Ugovori nose oznaku poslovne tajnosti, a i dok traju izvidi DORH-a ne mogu o tome previše govoriti. Dva ugovora su sporna, potpisan je i treći koji nije konzumiran”, naveo je Naglić.

“Institucije po tom pitanju rade svoj posao, a ono što je za građane važno, ove zime smrzavanja neće biti.
Imamo na raspolaganju dostatne količine plina, a do 1. travnja 2024. godine zajamčene su i cijene”, istaknuo je Naglić, a prenijela press služba Vukovarsko-srijemske županije. Dodao je i kako nekih problema u samoj Plinari ipak ima, no kako se sada čini nisu nerješivi.

“Problem je račun za trgovinu plinom između INE, PIS-a i OMS-a. INA nam je ispostavila račun na iznos od 11.333.000 kuna, a mi smo poslali fakturu prema OMS-u iznosu od 11.417.000 kuna koji sada ne možemo naplatiti zbog blokade DORH-a. Prema OMS-u, koji na računu ima preko 200 milijuna kuna, smo pokrenuli ovrhu”, pojasnio je Naglić. To je, kaže, generiralo problem jer Ina za potraživanje pritišće PIS koji ne može naplatiti svoje potraživanje od OMS.

“To je zapravo i jedina stvar koja opterećuje naše poslovanje”, naglasio je.

“Župan Dekanić i ja održali smo jučer sastanak s ljudima iz INA-e, a dolaskom hrvatskih članova Uprave Ine odnos prema nama se drastično promijenio nabolje. Sve smo bliže povoljnom rješenju za nas”, poručio je Naglić.

Foto: VSŽ