Županija mladim obiteljima sufinancira kupnju stana ili kuće

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Damir Dekanić, župan Vukovarsko – srijemske županije, podijelio je ugovore o sufinanciranju kupnje kuće ili stana mladim obiteljima na području županije za 2023. godinu. Ukupno je podijeljeno 66 ugovora za što je u županijskom proračunu osigurano 250.000 eura. Kako je rečeno potpore za mlade obitelji pri kupnji kuće ili stana iznosile su 2.700, 4.000 ili 5.300 eura ovisno o mjestu gdje se nekretnina koja se kupuje nalazi.

„U demografskom smislu trudimo se izdvojiti maksimalna sredstva, a ona su velika ako gledamo ukupni proračun i sredstva koja se direktno ili indirektno izdvajaju za demografiju, jer riječ je o gotovo desetini proračuna. Krenuvši od nekretnina i sufinanciranja prijevoza učenika do školskih kuhinja i drugih raznih potpora, široka je paleta svega onoga što činimo da bi ljudi ostali u našoj županiji, dobro i lijepo živjeli ovdje“, rekao je Dekanić.

Pojasnio je kako je najviše pomoći otišlo rubnim dijelovima županije gdje se najviše očituje demografski slom. Stoga se bodovanjem pristiglih zahtjeva željelo preferirati takva mjesta tako da ona više pretežu u odnosu na gradove koji ipak imaju manje problema s brojem stanovnika.

„Mislim da smo u tome uspjeli, iako bi htjeli da svake godine sredstva budu sve veća“, istakao je Dekanić.

Građani koji su dobili ugovore za kupnju nekretnine kažu kako su im ta sredstva pomogla jer su dio novca mogli sačuvati za opremanje nekretnine ili nešto drugo.