Županija i HŽ sufinanciraju troškove prijevoza vlakom redovitim studentima

Foto: VSŽ

VINKOVCI, Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić potpisali su danas ugovor temeljem kojega će Vukovarsko-srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinancirati prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište na području županije, od mjesta stanovanja do mjesta studiranja u Hrvatskoj.

Za ovu svrhu Vukovarsko-srijemska županija u proračunu je osigurala dodatnih 190.000 kuna te će 2021. godina završiti s ukupno 940.000 kuna za sufinanciranje javnog prijevoza vlakom studentima.

“U ovoj smo godini, u rebalansu koji slijedi, osigurali još jedan dio sredstava, a godina će završiti s ukupno 940.00 kuna za sve naše studente i mislim da je to velika pomoć pogotovo u situaciji kada je sve teže školovati svoju djecu izvan mjesta stanovanja i izvan županije. Nastojimo pomoći roditeljima i u što većoj mjeri omogućiti našim mladima da se obrazuju za ono što žele, ali sa željom da nam se vrate u našu županiju. Po tom pitanju smo učinili puno. Ne samo u željezničkom nego i u autobusnom prijevozu. U željezničkom prijevozu imamo nekoliko malih problema s onim relacijama gdje nemamo izravne linije, ali i taj dio ćemo riješiti, tako da nijedan naš student ne bude zakinut”, istaknuo je župan Damir Dekanić.

Redoviti studenti koji studiraju u Osijeku i Slavonskom Brodu imaju pravo na 2 besplatne povratne karte ili 4 besplatne jednosmjerne karte tijekom kalendarskog mjeseca, a oni koji studiraju u ostalim mjestima imaju pravo na 1 besplatnu povratnu kartu ili 2 besplatne jednosmjerne karte tijekom kalendarskog mjeseca. Redoviti studenti koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije imaju pravo na besplatnu mjesečnu kartu.

„Riječ je o nastavku uspješne suradnje između HŽ Putničkog prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije. Važno je naglasiti kako je ova mjera polučila značajne rezultate te se broj studenata koji koriste ovu mjeru povećao na gotovo 2.000, što nam u HŽ Putničkom prijevozu pričinjava izuzetno zadovoljstvo. Primjećujemo, kada krenu ovakve mjere, kako se one koriste i doprinose svrsi s kojom su i pokrenute. Za istaknuti je kako je ovo zajednički projekt HŽ Putničkog prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije kroz koji svatko od nas s 50% iznosa sufinancira troškove prijevoza”, istaknuo je Željko Ukić.