VUKOVAR, Prvi hrvatski mobilni virtualni vodič, čime je virtualna šetnja franjevačkim kompleksom u Vukovaru svrstana u sam vrh razgledavanja suvremenih svjetskih muzeja, predstavljen je u vukovarskom Franjevačkom samostanu.

Domaća tvrtka “BRACHA – obrt kulturnih i kreativnih industrija” razvila je prvu hrvatsku mobilnu aplikaciju koja u muzejima, galerijama ili na turističkim rutama funkcionira kao pametan i interaktivan osobni vodič. Aplikacija pod imenom “QtouR – virtualni vodič” koristi tehnologije lociranja, ali i prepoznavanja stvarnosti te tako korisniku omogućuje iskustvo posjeta kao da je s njim stvarni vodič koji mu o prostoru ili predmetima kojima se približio odmah nudi zanimljive informacije, pojasnio je župnik Župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić.

Po njegovim riječima, QtouR – virtualni vodič implementiran je u cjelokupni kompleks Franjevačkog samostana u Vukovaru, na preko 3.500 kvadratnih metara. Uz pomoć mreže nevidljivih odašiljača koji se nalaze u prostoru prati kretanje svakog pojedinog posjetitelja te mu na njegovom mobilnom telefonu u pravi čas, tj. u trenutku u kojem se on nađe u određenom prostoru ili pored pojedinih muzejskih izložaka o njima nudi niz multimedijalnih sadržaja i informacija.

Uz automatsko prepoznavanje prostora i predmeta, posjetitelji kroz istu aplikaciju do informacija mogu doći i skenirajući interaktivne QR kodove koji se nalaze unutar cijelog kompleksa samostana i muzeja. QtouR – virtualni vodič trenutno radi na 5 jezika, a u Franjevačkom muzeju Vukovar sav sadržaj trenutno nudi na hrvatskom i engleskom jeziku, rekao je fra Ivica Jagodić.