Župan Dekanić primio u nastupni posjet srbijansku veleposlanicu Jelenu Mikić

Foto: Đuro Karalić

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Jelenu Milić s kojom je razgovarao o niz problema koji opterećuju suradnju dvije države, te mogućnostima razvoja međusobnih odnosa.

„Prvi od prioriteta svakako je rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba i rješavanje ratnih zločina“, rekao je župan Dekanić novinarima dodajući kako je govora bilo i o suradnji u gospodarstvu, kulturi i sportu, ali i o uključivanju poduzetnika u zajedničke projekte koji potencijalno vode do otvaranja mogućnosti zapošljavanja ljudi na području obje države.

„Vukovarsko – srijemska županija već dugo radi na uspostavljanju čvrste suradnje s hrvatskom zajednicom u Republici Srbiji i Vojvodini, ali isto tako radimo na tome da srpska zajednica u Hrvatskoj ima suradnju s državnim tijelima u Republici Srbiji. Drugim riječima, idemo prema ujednačavanju prava koje imaju zajednice s jedne i druge strane i njihovoj što većoj povezanosti i suradnji“, dodao je župan.

Razgovaralo se i o temi dvojezičnosti u Vukovaru.

„Moje mišljenje je da možemo o tome pričati, ali da vrijeme svakako nije sazrelo za takvu situaciju upravo zbog specifičnosti odnosa i neriješenih stvari na koje sam se ranije osvrnuo“, kazao je župan uz kojega je prijemu nazočan bio i njegov zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić.

U razgovoru s veleposlanicom Jelenom Milić, koja nije davala izjave, razgovora je bilo i o nedavnom događaju kada je saborskom zastupniku Hrvatskih suverenista Marijanu Pavličeku zabranjen ulazak u Srbiju, a problema oko ulaska u tu zemlju imao je i sam župan Dekanić.

„Veleposlanica je izrazila žaljenje zbog tog događaja. Očekuje i nada se da je to bio izdvojen slučaj koji nije plod neke strategije te je osobno rekla kako će se založiti da se slične stvari ne ponove“, zaključio je Dekanić.