Pravoslavni vjernici slave blagdan Božića

Foto: Pixabay/oberhausen

VUKOVAR, Vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru okupili su se jutros na bogoslužjima u pravoslavnim crkvama na području Vukovarsko-srijemske županije, a potom su slavlje svečanim objedom i čestitkama nastavili u krugu obitelji.

U Vukovaru bogoslužja su služena u pravoslavnim crkvama Svetog oca Nikolaja, Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi i Svetog kralja Stefana Dečanskog u gradskoj četvrti Borovo naselje, kao i u prigradskim naseljima Sotin i Lipovača, a zbog pandemije koronavirusa nazočio im je manji broj vjernika nego prošlih godina.

Stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitku je uputio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

“Neka radost i svjetlost Božića svima podari mnogo zdravlja, radosti, međusobne tolerancije i razumijevanja. Mir Božji, Hristos se rodi!”, navodi se u čestitiki župana Galića .

Blagdan Božića građanima Vukovara pravoslavne vjere čestitao je gradonačelnik Ivan Penava.

“Neka Vam ovaj blagdan ispuni srca vjerom, mirom i dobrotom, a vrijednosti Božića neka u Vaše domove unese obilje topline, nade, zajedništva i ljubavi”, poručio je u čestitki gradonačelnik Penava.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a pored te Crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju i crnogorska, makedonska, ruska, gruzijska pravoslavna crkva, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Na gregorijanski kalendar prešle su carigradska patrijaršija (duhovno središte pravoslavlja) grčka, rumunjska, bugarska i ciparska pravoslavna crkva i još neke druge.

Neke pravoslavne crkve koriste oba kalendara: albanska pravoslavna crkva, pravoslavne crkve poljskih, čeških i slovačkih zemalja.