Župan Dekanić primio glumce zahvalivši im na radosti koju svake godine donose u najistočniju hrvatsku županiju

Foto: Đuro Karalić

Teško je riječima opisati zašto mi glumci volimo doći ovdje jer kad smo tu onda se ne osjećamo kao kod kuće nego smo mi stvarno došli kući, kod prijatelja. Ta naša rasterećenost i vaša gostoljubivost rađa nešto što je zaista fenomenalno. Uživamo, volimo doći, ali još važnije volimo se svake godine vratiti i dok je god tako Festival će trajati, riječi su predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivice Pucara izgovorene tijekom današnjeg prijema glumaca i vodstva 30. Festivala glumca kod župana Damira Dekanića, a koje dotiču samu bit toga festivala koji se ove godine u gradovima Vukovarsko-srijemske županije održava po 30. put.

Naime, svake godine u Vukovarsko-srijemsku županiju dolaze novi glumci i predstave, mijenja se program, ali organizatori uvijek rado i s otvorenim srcem dočekuju sve sudionike te se trude opravdati „titulu“ dobrih domaćina.

Ovogodišnji grad domaćin je Ilok, a izbornik Zijad Gračić.

“Izuzetna mi je čast zbog zadaće koja mi je dodijeljena. Od 61 naslova izabrati 13 najboljih težak je zadatak jer se radi o kvalitetnim predstavama i nažalost, uvijek netko mora biti zakinut, ali sve je to dio procesa“, rekao je Gračić.

„Ovdje nas uvijek dočeka slavonska toplina, posebnost, spontanost, iskrenost i upravo zbog toga nam je Festival glumca drag. Biti domaćinom velika mi je čast, posebno kada se osvrnem i pogledam koji su sve velikani hrvatskog glumišta bili u toj ulozi“, kazao je domaćin Festivala glumac Dragan Despot koji domaćinstvo dijeli sa suprugom, glumicom Anjom Šovagović-Despot. „Prvi domaćin Festivala bio je moj otac Fabijan Šovagović i izuzetno sam sretna što se ja ove godine nalazim u toj ulozi. Ovdje se uvijek osjećamo ugodno, jedinstvena je atmosfera te predivni ljudi i kolege glumci. Festival je glumištu donio jednu jako važnu specifičnost, a to je da se u središtu nalazi glumac i on obnaša sve „funkcije“ na Festivalu“, rekla je poslavši poruku mlađim generacijama da svakako trebaju dođi i osjetiti duh Festivala glumca koji je posvećen glumačkom umijeću i virtuoznosti.

Posebnost Festivala krije se u činjenici da su glumac i njegovo stvaralaštvo u središtu zbivanja, a za vrijeme trajanja Festivala oni se, uz glumu, druže i kroz razna događanja uživaju u ljepotama Slavonije i Srijema.

„Začetnici ideje o Festivalu glumca u ratnim su vremenima htjeli narodu pokloniti nekoliko dana u kojima neće misliti o ružnim stvarima koje su se događale. Svake godine u našoj se županiji odigraju vrhunske predstave s istim takvim glumcima te izuzetno zainteresiranom i već isprofiliranom publikom. To je ono što nas raduje. Nemamo puno novca ni najbolje uvjete, ali imamo našu slavonsku dušu i gostoprimstvo. Hvala vam od srca i nadam se da će ova tradicija potrajati barem još tri puta ovoliko“, poručio je glumcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Festival završava u nedjelju dodjelom nagrada.