Župan Damir Dekanić susreo se s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu

Foto: VSŽ

VUKOVAR, Župan Vukovarsko –srijemske županije Damir Dekanić danas je, u svom uredu u Vukovaru, održao radni sastanak sa predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu, a na temu provedbe Programa za žrtve seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu.  

“Županu smo podnijeli zahtjev za razgovor jer je Grad Zagreb, koji je suosnivač Zaklade Sunčica, s novom Upravom i novim gradonačelnikom na čelu, donio odluku da će istupiti iz svega”, istaknula je predsjednica Udruge Marija Slišković.  Članice Udruge, kaže, smatraju, da je puno toga što stoji u Programu već napravljeno , te da i dalje treba dokumentirati događaje i okupljati žrtve ratnoga zločina – seksualnog zlostavljanja. 

“Od župana smo tražile da se rad na programu prebaci na prostor Vukovara, odnosno županije i jako smo zadovoljne njegovom reakcijom i voljom za suradnju”, kazala je Slišković 

Nakon sastanka, župan Damir Dekanić naglasio je kako je zadovoljan sastankom, te kako je dogovoren nastavak razgovora oko daljnje suradnje. 

“Seksualno zlostavljanje je jedan od  najstrašnijih zločina koji se nekome može dogoditi. Nažalost, nedovoljno je istražen i do sada nije primjereno sankcioniran”, rekao je Dekanić. Dodao je i kako smatra da bi se svaki takav zločin trebao još drastičnije kažnjavati, ali i da je nužno još jače senzibilizirati javnost kako bi se svi zajedno potrudili da počinitelji budu privedeni pravdi.  

“Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage da o svemu javno progovore, a siguran sam da ima jako puno i onih  koje o tome ne žele govoriti”, upozorio je župan i poručio da bez javnog razgovora  takvoj vrsti zlostavljanja  nikada nećemo “osloboditi” sve one koji u sebi nose takvu traumu već dugi niz godina.