Najavljen Fajferica Gastro Show koji se održava u Drenovcima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Palači Srijem održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena manifestacija „Fajferica Gastro Show“ i promocija autohtone pasmine crne slavonske svinje tj. Fajferice koja će se održati 10. svibnja u Drenovcima Kako je pojasnio županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić Županija i na ovaj način želi promovirati priču o autohtonoj pasmini, o crnoj slavonskoj svinji odnosno fajferici.

„Ta je pasmina svinja sve popularnija, s jedne strane zahvaljujući medijima, a opet s druge strane zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa i potencijalu koji može ostvariti za mala poljoprivredna gospodarstva, ali i za turizam pa i gospodarstvo u cjelini. Želimo kroz manifestaciju skinuti i stigmu o štetnosti svinjskog mesa po ljudsko zdravlje“, rekao je Matić.

Najavio je i brojne popratne sadržaje kao i sudjelovanje vrhunskih kuhara i poznavatelja vina ali i brojne znanstvenike koji će govoriti na temu fajferica.

Rečeno je i kako svemu tome doprinosi i projekt LENA, kojega provodi Vukovarsko-srijemska županija, a kojim se želi Europsku uniju upoznati s fajfericom, jer njezini proizvodi, pored okusa i čula, prepoznatljive su kvalitete, ali i dodane vrijednosti, koju nije uvijek moguće platiti novcem.

Na Gastro show će biti predstavljanje crnih užitaka! Zato što će se pored crnih slavonskih svinja uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama sa crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca. Upoznati će se s kandžijašima te provozati se u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima…