Župan Damir Dekanić održao radni sastanak s predstavnicima Županije Središnja Bosna

Foto: VSŽ

Župan Vukovarko -srijemske županije Damir Dekanić održao je u Vukovaru radni sastanak s izaslanstvom bosanskohercegovačke Županije Središnja Bosna, a razgovaralo se o mogućnosti ostvarivanja zajedničkih projekata te prekogranične suradnje.

“Nastavljamo politiku koju sam  na samom početku svog mandata i promovirao, a to je suradnja kako na gospodarskom, kulturnom i društvenom planu sa svim krajevima u okruženju  u kojima žive Hrvati”, kazao je župan Dekanić dodajući kako je naglasak bio na gospodarskoj suradnji, a goste iz BiH najviše je zanimao segment prekogranične suradnje kroz projekte koji dolaze kroz slijedećih nekoliko mjeseci.

“Takvom suradnjom našim ćemo susjedima pomoći da dočekaju spremni potencijalan ulazak u EU i sve Fondove koji će im se pri tome otvoriti jer iz iskustva znamo da je to izuzetno bitno kako bi u samom startu povukli što veća sredstva”, naglasio je Dekanić.

Ravnateljica vukovarsko-srijemske županijske Razvojne agencije Zrinka Čobanković naglasila je kako trenutačno ima jedan otvoreni natječaj kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja čija su tematska područja dosta široka, te uključuju i obrazovanje, zdravstvo, kulturu i turizam, a koji se mogao iskoristiti za predviđenu prekograničnu suradnju.

“Riječ je o nacionalnim sredstvima i na tom području ćemo se pokušati animirati. Usto mi već imamo pojedine zahtjeve s područja naše županije za traženjem potencijalnih partnera, pa nam je ovo samo dobra prilika da povežemo naše općine i gradove sa potencijalnim partnerima s druge strane”, rekla je Čobanković.

Presjedatelj Sabora Županije Središnja Bosna, Josip Kvasina, je rekao kako im je prvenstveni cilj ovog posjeta i sastanka bio da se upoznaju sa mogućnostima prekogranične suradnje kada su u pitanju projekti koji će ići iz sredstava EU.

“Posebno smo zainteresirani za natječaj koji ide u rujnu, a znamo da Hrvatska ima iskustva iz svoje predpristupne faze”, poručio je Kvasina.