Zorav Vajić osuđen na 20 godina zatvora radi ratnog zločina u Trpinji

Foto: MUP RH

OSIJEK, Presudom sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku Zoran Vajić je zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Trpinji 1991. godine nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Vajića se teretilo da je kao pripadnici srpskih paravojnih formacija u Trpinji sudjelovao u strijeljanju deset hrvatskih civila koji su 14. rujna 1991. godine nezakonito uhićeni u svojim kućama, tijekom oružanog napada snaga JNA i dragovoljaca iz Srbije na Vukovar i Trpinjsku cestu.

Kako je rečeno sudsko vijeće je ocijenilo da je dokaznim postupkom, osobito iskazima svjedoka, nedvojbeno utvrđeno da je Vajić, zajedno s ostalima, već pravomoćno osuđenim pripadnicima Teritorijalne obrane i stanice milicije iz Trpinje, sudjelovao u likvidaciji zatočenih civila. Svi stradali bili su civili starije životne dobi, njihovi ostatci nisu pronađeni, ali je evidentno da su likvidirani upravo onog dana kada su odvedeni iz stanice milicije.

Inače, Vajić je 2019. godine uhićen u Francuskoj da bi nakon boravka u ekstradicijskom pritvoru u prosincu 2022. godine izručen Hrvatskoj.