Zimsko kupanje Opatijskih kukala u Dunavu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije uobičajenih zimskih nedjeljnih kupanja u moru kao i u jezerima desetak članova Opatijskih kukala danas je po prvi put zaplivalo i u hladnom Dunavu. Odjeveni u tradicionalne kupaće kostime, kakvi su korišteni krajem 19 stoljeća kada je započinjao turizam u Hrvatskoj, kukali (galebovi) su bez većih problema ušli u Dunav i zaplivali. Temperatura zraka u vrijeme njihovog kupanja u Dunavu bila je oko 4 stupnja dok je temperatura vode iznosila 6 stupnjeva Celzijusa. Ulaskom u vodu kukali su prvo pustili niz Dunav vijenac u spomen na stradale u Vukovaru, potom malo zaplivali, a onda zaigrali i s loptom.

Jedan od Opatijskih kukala Mario Sušanj rekao je kako oni tijekom cijele godine, pa i tijekom zime, kupaju se na plaži u Opatiji ali i da je kupanje u Dunavu svakako bio izazov. Pojasnio je i koliko je kupanje u hladnoj vodi zdravo za ljudski organizam kao i da se mora voditi o sigurnosti prilikom ulasku u vodu. Istakao je i kako se prije zimskog kupanja ne smije konzumirati alkohol.

„Ulaskom u hladnu vodu ljudski organizam ima samoregulaciju pa tako krv s periferije organizma se brzo povlači u unutrašnje organe. Automatski se pojačava metabolizam, rad svih organa, a sve to troši i jako puno kalorija. Naše zimsko kupanje traje 10-20 minuta. Poslije izlaska iz vode jako je važno što prije se obući u toplo i slojevito i konzumirati tople napitke“, rekao je Sušanj.

S Opatijskim kukalima okupali su se i dvojica Vukovaraca, Domagoj Soldo i Adrijan Hutz kao i Osječanin Teo Šteter. Sve to s obale pratio je i veliki broj znatiželjnih građana.

„S ovim kupanjem završena je ovogodišnja sezona kupanja na Dunavu. Brojne studije su pokazale kako je ovo zdravo za ljudski organizam i da kupanje u hladnoj vodi donosi brojne benefite. I sam sam razmišljao o zimskom kupanju ali se prvo moram i fizički i psihički pripremiti za to“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je pozdravio Opatijske kukale.