Žetva pšenice gotovo pa završila, kvaliteta zadovoljavajuća

Foto Pixabay/Ralf Kunze

U konačnici smo dobili oko 10.500 tona pšeničnog zrna zadovoljavajuće kvalitete, čime smo zadovoljni s obzirom na vremenske uvjete koje smo imali, kaže direktor Napretka Marko Bačić.

ŽUPANJA, Žetva pšenice gotovo je završila na području Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je tom krušaricom prošle jeseni bilo zasijano oko 30.000 hektara poljoprivrednih površina.

Visoke temperature u proljeće te kiša u vrijeme žetve, glavne su vremenske odlike koje su utjecale na ovogodišnje prinose, a koji se kod našim proizvođača kreću od 5,5 do 9 tona po hektaru.

U županjskom Napretku, čiji su kooperanti pod pšenicom imali zasijanih oko 1.800 hektara, na kraju su zadovoljni rezultatima ovogodišnje žetve.

“U konačnici smo dobili oko 10.500 tona pšeničnog zrna zadovoljavajuće kvalitete, čime smo zadovoljni s obzirom na vremenske uvjete koje smo imali”, kaže direktor Napretka Marko Bačić.

Po njegovim riječima, prosječni hektolitar iznosio je 79, dok se protein kretao od 12,5 do 13,5, a primjese oko 3,5 posto.

“Cijena se još uvijek formira i vidjet ćemo što će biti. Sada se to kristalizira na razini od 0,95 kuna za treću klasu do 1,10 i 1,15 kuna za prvu klasu”, navodi Bačić dodajući kako je za neposredne proizvođače optimalna cijena od 1,10 kuna plus bonifikacija boljeg kvaliteta.