Žetva i vršidba u prošlosti oživjela stare slavonske običaje

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, U Županji, točnije na polju pšenice uz Tvornicu Same Deutz-Fahr Žetelice, u subotu je održana već dobro znana turistička i tradicijska manifestacija „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“ koja je ove godine u organizaciji Turističke zajednice Grada Županje okupila sudionike iz Hrvatske, BiH, Srbije, Rumunjske, Austrije i Poljske.

„Manifestacija je vjerni prikaz kako se nekada vršila pšenica kada nije bilo traktora i kombajna. Tada se sve u polju radilo ručno i uz pomoć moba, odnosno članova obitelji, prijatelja i susjeda koji su danas radili kod mene, sutra kod nekoga drugoga i tako redom“, rekao je direktor TZ Županja Mirko Bačić.

Po njegovim riječima, cilj manifestacije je i stvoriti novi turistički proizvod “Od zlatnog zrna do kulina” kojim bi se osigurao dodatni prihod malih OPG-ovima.

Pojasnio je kako su u to vrijeme radovi u vršidbi počinjali već u tri sata ujutro. U polja su išle cijele obitelji tako da su muškarci išli s kosama i kosili, a iza njih žene s sa srpovima koje su skupljale požnjevenu pšenicu. Slagale su ih na vezice koje su prethodno postavljala djeca koja su donosila i vodu.  Sve se vezalo i slagalo na velike hrpe poslije čega se odvozilo konjskim zapregama.

Među mnogobrojnim posjetiteljima, koje su domaćini poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima, posebice gusjim paprikašem, koji su Slavonci jeli za žetve, bili su i županjski gradonačelnik Davor Miličić, te drugi gosti.

Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreša te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi. Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje, a održan je i Žetveni sajam.