Zelena budućnost Vinkovaca – kreće izgradnja biciklističkih staza i sadnja čak 700 mladih stabala

Foto: Grad Vinkovci

Stanovnici Starčevićeve i Kovačićeve ulice dobivaju nove biciklističke staze, a oni u Boškovićevoj, Akšamovićevoj i Kolodvorskoj ulici kompletno preuređene parkove

Zahvaljujući agenciji VIA čiji su djelatnici odradili pripremu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je odobrio sufinanciranje, pred Vinkovcima su dva važna projekta u sklopu kojih će se posaditi 318 stabala, a dio gradskih ulica dobit će biciklističke staze s pripadajućim klupama, kantama za otpad i ukrasnim zelenilom.

Alternativni izvori energije, nove zelene tehnologije budućnosti, ekološki prihvatljivi načini prijevoza, obnove parkova i drvoreda u gradskim ulicama te formiranje zelenih oaza u svim dijelovima grada, samo su dio velikog zelenog plana koji Vinkovci provode kako bi ubrzali zelenu tranziciju i budućim generacijama u nasljeđe ostavili zdrav i zelen grad koji će uz svoje bogato povijesno nasljeđe privlačiti i ljepotom življenja, navode iz Grada Vinkovaca te dodaju kako je sve navedeno vezano uz projekte BIC faza B i Zelene oaze „Parkovi“, ukupno vrijedne 526 tisuća eura, koje su jučer gradonačelniku Ivanu Bosančiću uručili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

„Odlična suradnja s Fondom nastavlja se i u pogledu ova dva nova vrijedna projekta koji su veliki korak u provedbi našeg plana Zelenih Vinkovaca. Rezultat je ovo sinergije s Vladom RH i ministarstvima, čiju stalnu pomoć i potporu uživamo u svim našim projektima i programima. Sigurnost i kontinuitet koji imamo zahvaljujući upravo toj sinergiji, od ključne su važnosti u planiranju daljnjeg razvoja i izgradnje Vinkovaca na svim područjima“, rekao je tom prigodom gradonačelnik Bosančić.

Projekt BIC faza B, ističe direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević, vrijedan je 282 tisuće eura te podrazumijeva izgradnju biciklističkih staza u Ulici Ante Starčevića, na Trgu Josipa Runjanina i u ulici Vladimira Kovačića, kao i sadnju 75 stabala, 213 ukrasnih grmova i postavljanje klupa, koševa i kanti za otpad uz same staze. S druge strane, projekt Zelene oaze „Parkovi“ vrijedan je 244 tisuće eura i odnosi se na revitalizaciju parkova u Boškovićevoj, Akšamovićevoj i Kolodvorskoj ulici, gdje će između ostaloga biti posađena 243 stabla, postavljene klupe, koševi, velike žardinjere i spremnici za natapanje stabala.

„Ako ovome pridodamo projekt zelenih oaza koji podrazumijeva izgradnju sjenica za odmor i druženje i sadnju 280 stabala uz dječja igrališta na 14 lokacija u gradu, a koji je u fazi javne nabave, kao i 90 već posađenih stabala u sklopu eko projekta Od izvora do mora, možemo reći kako će naši parkovi, ulice i trgovi uskoro biti bogatiji za gotovo 700 mladih stabala. Što se samih biciklističkih staza tiče, ovo je tek početak te priče jer mi u ovom trenutku imamo spremne projekte za izgradnju 10 kilometara biciklističkih staza po gradu, za što ćemo sredstva osigurati putem ITU mehanizma“, naglašava Danijela Slipčević.

Oba projekta za koje su jučer uručeni ugovori, i BIC faza B i Zelene oaze „Parkovi“, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će s 80% od ukupnog iznosa.