Korisnicima Bibliobusa omogućeno virtualno upoznavanje povijesti

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Projekt „Virtualna stvarnost u Bibliobusu“, sufinanciran zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije u ukupnom iznosu od 122.450,00 kuna, zaživio je u Bibliobusu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci koji već punih 12 godina krstari po mjestima Vukovarsko-srijemske županije koja nemaju knjižnicu, donoseći pisanu riječ, a od sada i virtualnu spoznaju o bogatoj povjesnoj ostavštini ovoga kraja.

“Kada uđete u virtualnu sobu i zagledate se primjerice u nogometnu loptu pojavite se odjednom na gradskom trgu u Županji gdje vam jedan nogometaš priča o prvoj nogometnoj lopti u Županji, a potom mlada tenisačica priča o počecima igranja tenisa u Županji. S druge strane, kada se na polici s predmetima približite epruveti iz nje se pojavljuje nobelovac Lavoslav Ružička koji govori o sebi”, pojasnila je Voditeljica Matične službe za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije Iva Grković.

Na sličan način predstavljeni su Vučedolska golubica, Orion, rimski carevi rođeni u Cibalama, hrast lužnjak, Suvara iz Otoka, Josip Runjanin, Antun Gustav Matoš, stara gradska jezgra Iloka, željeznička pruga, rijeka Dunav, manifestacija Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj.

“Kroz projekt je osigurano 20 mobilnih uređaja s aplikacijama i virtualnim naočalama. Vjerujemo da će djeci biti zanimljivo učiti o povijesti i zanimljivostima naše županije na virtualni način”, kazala je pročelnica  Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića riječ je o još jednom vrijednom i kvalitetnom projektu.

“Ovo je iznimno značajna inovacija Bibliobusa koja će proširiti vidike i spoznaje osnovnoškolaca u ruralnim sredinama naše županije te im na zanimljiv i inovativan način približiti povijest ovih prostora”, poručio je župan Galić.