Zdravstvena inspekcija: Porod Mateje Janković vođen je i praćen neadekvatno

VINKOVCI, ZAGREB, Mjesec dana od slučaja poroda Mateje Janković (24) iz Ivankova, koja je tijekom poroda u vinkovačkoj bolnici rodila mrtvo dijete, oglasilo se i Ministarstvo zdravstva koje je provelo zdravstvenu inspekciju.

„Tijekom nadzora uzete su izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u vođenju porođaja  te je izuzeta cjelovita medicinska dokumentacija ( povijest bolesti, sestrinska dokumentacija, Zapisnik sa sekcije, trudnička knjižica). Uvidom u relevantnu dokumentaciju utvrđeno je kako zbog neadekvatnog vođenja i praćenja porođaja nije prepoznata fetalna patnja, odnosno porođaj nije vođen sukladno pravilima suvremene opstetričke prakse. Slijedom utvrđenih činjenica cjeloviti predmet zbog mogućih elemenata kaznenog djela bit će proslijeđen Državnom odvjetništvu RH te sukladno članku 171. stavku 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ustupljen na postupanje  Hrvatskoj liječničkoj komori.“, stoji u dopisu Ministarstva zdravstva.

Slučaj Mateje Janković završio je i na državnom odvjetništvu s obzirom da je obitelj kazneno prijavila liječnika kojega smatraju odgovornim za smrt djeteta tijekom poroda. Tereta ga nesavjesno liječenje. U međuvremenu javilo se i niz drugih majki koje su javno progovorile o svojim iskustvima tijekom poroda u vinkovačkom rodilištu.

IVAN MATIĆ