Zbog gubitaka u vodoopskrbnom sustavu u Vinkovcima započeli opsežni radovi vrijedni 24 milijuna kuna

Foto: VVK

VINKOVCI, Hrvatske vode prije nekoliko godina utvrdile su kako mnogi vodoopskrbni sustavi u Hrvatskoj imaju problem gubitaka u sustavu što dovodi do povećavaja cijene vode za krajnje korisnike i nepovoljno utječe na stanje vodnih tijela, te se krenulo u sanaciju sustava, a jedan od korisnika sredstava u okviru ovog projekta je i Vinkovački vodovod i kanalizacija.

Projekt je počeo prošle godine i traje 10 godina, a u Hrvatskim vodama se nadaju da će u tom roku stanje vodoopskrbnih sustava na području Hrvatske biti puno bolje.

“Vinkovački vodovod i kanalizacija još je 2015. izradio koncepcijsko rješenje po kojem su utvrđeni najveći problemi koji se događaju u sustavu i temeljem toga se krenulo u rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, a uz to u tijeku je i rekonstrukcija same vodospreme koja se nalazi u Distribucijskom centru Kanovci”, navode iz VVK dodajući kako je riječ o vrlo važnom projektu za Grad Vinkovce ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna kojega financiraju Hrvatske vode s 80 i Grad Vinkovci s 20 posto, a koji će riješiti problem gubitaka u sustavu i učestalih kvarova na mreži.

Cjevovodi su dotrajali zbog starosti, loše kvalitete materijala te drugih čimbenika i na njima je zabilježen veliki broj puknuća i kvarova koji su jedan od glavnih uzročnika vodnih gubitaka u sustavu. Stoga je glavni cilj ovog projekta smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži grada Vinkovaca, mogućnost povećanja tlaka u mreži, kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama.

Realizacijom projekta očekuje se smanjenje gubitaka za oko 20 posto

“Realizacijom ovog projekta smanjit će se gubitci u sustavu za oko 20 posto”, kaže Dalibor Pavić, voditelj projekta, od kojeg doznajemo i da je ovo samo prva faza projekta smanjenja gubitaka i da ona obuhvaća rekonstrukciju 9,3 kilometara vodovodne mreže na Kanovcima gdje ima najviše problema s puknućem cjevovoda i kvarova.

Plan je zamijeniti oko 40 kilometara cjevovoda od ukupno 135 kilometara na području grada. Projekt će se provoditi u nekoliko faza i nekoliko godina, a ova prva faza trebala bi završiti do kraja sljedeće godine, kaže Pavić.

Foto: VVK

Radovi obuhvaćaju implementaciju sustava regulacije tlaka, aktivnu kontrolu gubitaka i regulaciju protoka, sanaciju lokacije curenja odnosno izgradnju 14 mjernih i mjerno-regulacijskih okana i uspostavu telemetrijskog nadzora, ugradnju rubnih zasuna na granicama zona, sanaciju otvorenih curenja i rekonstrukciju cjevovoda na području Kanovaca, te nabavu instrumenata za ispitivanje. Provođenjem ovog projekta, kažu u VVK, konačno će se riješiti problemi koji se do sada nisu mogli riješiti, najčešće zbog nedostatka financijskih sredstava. Bit će uvedena mjerenja po zonama zbog čega će biti lakše pravovremeno primijećivanje pojave curenja u vodoopskrbnoj mreži.

Većina kvarova u vodoopskrbnom sustavu oku nevidljiva

Ono što građani možda ne znaju, a treba reći, je da većina kvarova koja nastaje u vodoopskrbnom sustavu nije vidljiva jer voda ne izađe na površinu zemlje zbog čega su potrebni određena tehnologija i znanja kako bi pronašli mjesta curenja. Kroz projekt je također nabavljena i odgovarajuća oprema koja će se koristiti za lociranje mjesta curenja tako da će djelatnici Vodovoda moći lakše i brže pronaći gdje su curenja te ih onda sanirati.

Foto: VVK

Kada je riječ o rekonstrukciji vodospreme, Vinkovački vodovod je usvojio sanaciju vodosprema i šahtova premazima koji povećavaju higijenske uvjete u samim spremnicima vode, a ujedno smanjuju gubitke vode iz vodospreme i štite građevinsku strukturu samog objekta. Radi se s materijalima koji od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo imaju certifikat da mogu biti u dodiru s namirnicama za ljudsku potrošnju. Dosad Vinkovci već imaju jednu takvu vodospremu, a sada će biti sanirane i preostale tri. Time su se poboljšali uvjeti za samu pitku vodu odnosno za kvalitetu vode budući da ovi premazi ne podržavaju razvoj plijesni i gljivica. Uz ionako kvalitetnu vodu koja dolazi iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, ovim radovima korisnici u Vinkovcima i naseljima u općinama Jarmina, Markušica i Tordinci, koji se opskrbljuju vodom iz vodospreme Kanovci, dobit će još veću sigurnost odnosno još kvalitetniju vodu.

Radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine AMM Vinkovci, Vodoprivreda Vinkovci i Fasek engineering and trading Zagreb, dok stručni nadzor nad radovima izvodi Orion projekt Vinkovci i Slavonijaprojekt Županja. Tehničku podršku, CBA analizu i verifikaciju rezultata smanjenja gubitaka provodi tvrtka Aqua libera.