Zaživjela nadograđena i proširena verzija Virtualne stvarnosti u Bibliobusu

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci predstavila je danas projekt Virtualna stvarnost u Bibliobusu 2 (VR U BIB 2) koji je u osnovi proširenje razvojnog Projekta Virtualna stvarnost u Bibliobusu (VR U BIB) koji je započeo 2018. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemske županije i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Projekt je namijenjen učenicima osnovnih škola, a provodit će se putem edukativnih radionica u svim narodnim knjižnicama i osnovnim školama Vukovarsko-srijemske županije te u Bibliobusu koji posjećuje i područne škole koje su smještene u manjim ruralnim područjima, a Bibliobus im je često jedina kulturna ustanova. 

Uz pomoć napredne tehnologije korisnici će se moći uživati u otkrivanju vukovarsko-srijemskih gradova Vinkovaca, Vukovara, Županje, Iloka i Otoka, naftnih bušotina u Đeletovcima i Šarengrada ili uživati u 3D scenama Crkve sv. Bartola u Novim Mikanovcima, sviranju slavonskih gajdi, naučiti nešto više o mamutima na vinkovačkom području ili kemičaru i metalurgu rodom iz Drenovaca Franji Hanamanu.

Predstvaljanju projekta nazočan je u ime županije bio zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević, a u ime Grada Vinkovaca gradonačelnik Ivan Bosančić koji je ocjenio kako je riječ o projektu koji će dići standarde knjižničarskih usluga Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

“Mi u ovom trenutku radimo novu knjižnicu i već sada revidiramo projekt u gradnji gdje nam je želja da dosta toga od modernih tehnologija bude dostupno u zgradi, da kroz igru omogućimo učenje, ali i da djeca ni u jednom trenutku ne pomisle da nešto može zamijeniti korice jer knjiga je knjiga, a ovo je samo jedan put da od njih stvorimo malo čitače i da u budućnosti budu što obrazovaniji i što bolje pripremljeni za život”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.