Završilo obilježavanje 100 godina kazališnog života u Vinkovcima

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački kazalištarci završili s službenim obilježavanjem 100 obljetnice kazališnog života u Vinkovcima otkrivanjem na pročelju Gradskog kazališta Joze Ivakića spomen ploče prvog sačuvanog kazališnog plakata za predstavu “Prosci” Ise Velikanovića i “Začarani ormar” Ferde Ž. Milera, odigrane u Vinkovcima 8. prosinca 1917. godine.

Iznimno smo ponosni na 100 godina kazališnog života u Vinkovcima i što toliki niz godina u Vinkovcima njegujemo kazališni život. To pokazuje koliko se u Vinkovcima njeguje kultura i koliko nam je stalo da budemo prepoznatljivi i dalje po kulturni i bogatom kulturnom životu kakav Vinkovci i zaslužuju, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je spomen ploču i otkrio.

Ravnatelj kazališta Zdenko Rečić, uz riječi pohvale za sve djelatnike kazališta, najavio je i buduće planove kazališta, a koji se tiču rekonstrukcije kazališne zgrade i zapošljavanja novih glumaca.

Ova zgrada u kojoj se danas nalazimo već duže vrijeme ne udovoljava našim potrebama i mi imamo planove za njezinu rekonstrukciju i dogradnju u čemu smo naišli na podršku gradskih vlasti, ali i Ministarstva kulture. Nadam se da ćemo u tom naumu i uspjeti, a iduće godine zaposlili bi i još jednog profesionalnog glumca”, kazao je Rečić.

Napomenuo je kako u kazalištu trenutačno radi troje profesionalnih glumaca odnosno glumica, a cilj je u konačnici imati ansambl od pet glumaca.

To je onaj optimalni broj profesionalaca za našu kazališnu kuću i mislim da više od toga ne bi mogli, pogotovu što nam nedostaje zaposlenika i među tehničkim osobljem te i tu moramo zaposliti nekolicinu osoba, rekao je.

Otkrivanju spomen ploče nazočan je bio i pročelnik za kulturu i turizam grada Vinkovaca Mario Banožić.

Obljetnica 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85 godina od smrti Joze Ivakića obilježena je u Vinkovcima 11. studenoga premijernom izvedbom “Vrinog kola” po tekstu Joze Ivakića i u režiji Vjekoslava Jankovića i koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha.