Završili 13. pčelarski dani

VINKOVCI, Završili su 13.pčelarski dani koji su u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije održani od petka do nedjelje u Vinkovcima uz sudjelovanje brojnih izlagača. Na Međunarodnom pčelarskom sajmu opreme i pčelinjih proizvoda svoje proizvode izložilo je 40-tak izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske, a održan je i niz stručno-edukativnih predavanja.

Pčelari, kojih je u Vinkovce pristigao veliki broj s područja cijele Slavonije te susjedne BiH i Vojvodine, imali su prigodu poslušati predavanja Slavka Horvata iz Osijeka na temu “Prodaja pčelarskih proizvoda preko turizma”, Slobodan Jevtić iz Srbije izlagao je o grešakama kod postavljanja pčelinjaka na uljanu repicu i suncokret, pravilnom uzimljavanju i izimljavanju te LR i AŽ košnicama s osvrtom na preventivu protiv nozeme i blagovremeno otklanjanje varoe, Valerijan Tolić iz Slavonskog Broda govorio je na temu profitabilnog pčelarstva, a Milorad Gaković iz Vukovara o intezivnoj proizvodnji matica.

“Zadovoljni smo onime što su 13. pčelarski dani ponudili našim pčelarima. Sajam je obišao velik broj posjetitelja, a svi oni koji su htjeli nešto naučiti imali su prigodu”, kaže predsjednik vinkovačke Pčelarske udruge “Nektar” Stanko Čuljak.

Na sajmu su dodjeljena i posebna priznanja pčelarima koji se pčelarstvom bave više desetljeća.Tako su priznanjima nagrađeni pčelari  Jakov Plavšić iz Vinkovaca, Dragutin Kovač iz Iloka, Žarko Božić iz Županje te Osnovna škola „Ivan Filipović“ iz Velike Kopanice koja više od 40 godina ima odjel za pčelarstvo, a priznanje je dobio i učitelj u toj školi Ivan Vukovac.

ĐURO KARALIĆ