Završila izrada projektno-tehničke dokumentacije budućeg Transportno – logističkog centra Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima

Foto: Đuro Karalić

U Vinkovcima je danas održana završna konferencija projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije Transportno – logističkog centra (TLC) Vukovarsko-srijemske županije“ vrijednog 405.188,93 eura s čijom se izradom započelo još 2018. godine, a koji će se graditi na mjestu nekadašnjeg ranžirnog kolodvora u Vinkovcima.

Riječ je o projektu koji je Razvojnim sporazumom Slavonije, Baranje i Srijema Vlada Republike Hrvatske kao županijski strateški projekt uvrstila na listu projekata kojima će biti osigurano financiranje iz višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. ili proračuna Republike Hrvatske, napomenula je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković.

Direktor tvrtke Granova d.o.o. koja je izrađivala glavni projekt Tihomir Nikolić kazao je kako je projekt poprilično zahtjevan jer se isprepliće puno struka. “Tu imamo spoj sa željeznicom i cestovnim prometnicama, trebalo je riješiti jedno zahtjevno područje i odvodnju, što oborinsku, što drugo. Dokumentacija je sada u završnoj fazi, do kraja godine bi trebala biti ishođena i dozvola, također se izrađuje i tender dokumentacija koja će biti izrađena u istome roku. U principu neki idući korak je natječaj za izvođenje radova i uskoro ćete imati TLC u Vinkovcima“, kazao je Nikolić.

„Projekt je jedan od strateških projekata Vukovarsko – srijemske županije i kao takav je iznimno značajan, ne samo za grad Vinkovce i županiju, nego za cijelu istočnu Hrvatsku jer će se njegovom realizacijom doprinijeti razvoju gospodarskih aktivnosti, otvaranju novih radnih mjesta, razvoju lokalne zajednice i zapravo svima nam je želja bivšu stanicu staviti u novu funkciju, da ona dobije jedan novi izgled, odnosno privuče poduzetnike i da ju zapravo smjestimo u najvažniju prednost u ovome projektu, a to je geostrateški položaj“, rekla je ispred Grada Vinkovaca ravnateljica vinkovačke razvojne agencije VIA Danijela Slipčević.

Foto: VSŽ

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ustvrdio je kako su se rastom globalnog gospodarstva pod utjecajem internetske kupovine, ali i međunarodne trgovine robom, počeli javljati novi robni tokovi kojima se roba brže kreće od mjesta proizvodnje do krajnjeg kupca.

„U svijetlu trendova je činjenica kako je prijevoz željeznicom sve jeftiniji i povoljniji. Uskoro ćemo imati i povezanost s lukom Vukovar, radi se na projektu rekonstrukcije pruge prema Okučanima i dalje prema Zagrebu. Dakle, Vukovarsko – srijemska županija i grad Vinkovci ponovno imaju priliku doći u ono srce, čvorište prometnih pravaca. Mislim da projekt ima veliki potencijal i nadamo se kako ćemo ga uspješno završiti u doglednom vremenu. Cijela priča traje dugo, ali svi veliki i tako važno projekti ne mogu drugačije nego dugo trajati kako bi bili kvalitetno napravljeni. Sada nam predstoji pronaći modele i načine, gdje i kako financirati cijeli projekt, jer sredstva koja su potrebna su ogromna, riječ je o gotovo 80 milijuna eura po zadnjim procjenama”, napomenuo je župan Dekanić.

Foto: VSŽ