Završen projekt „Osnove lutkarstva – od papira do lutke i natrag kroz čaroliju filmske montaže“

Foto: Anita Tufekčić

GUNJA, Iz OŠ Antun i Stjepan Radić iz Gunje izvijestili su kako je završen projekt pod nazivom „Osnove lutkarstva – od papira do lutke i natrag kroz čaroliju filmske montaže“. Kako navode u ovome projektu sudjelovali su učenici polaznici izvannastavne aktivnosti filmske, lutkarske i keramičarske skupine Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja.  Ukupno je sudjelovalo 48 učenika, od toga 19 učenika razredne nastave i 29 učenika predmetne nastave.

„Učenici su stjecali praktična znanja i vještine. Na izvannastavnoj aktivnosti „Keramičari“ keramičarska grupa je izrađivala kućice za vile, jer su na izvannastavnoj aktivnosti „Lutkari“ izrađivali lutke za šumsku vilu iz priče „Strašna vila u Groznoj šumi“, zatim lutke za Dan voda, za Jesenji igrokaz i za godišnje doba zimu. Na izvannastavnoj aktivnosti „Mladi SKIG-ovci“ filmska grupa se pripremala i vježbala tehnike snimanja i osnove montaže“, navodi školska knjižničarka i voditeljica projekta Anita Tufekčić

Dodaju i kako bi kao najvažniji uspjeh ovog projekta istaknuli da se u lutkarskoj igri učenik postupno oslobađa vlastite nesigurnosti i sramežljivosti, postaje sve spontaniji i maštovitiji i radi na jačanju osobnog razvoja. Projekt će se nastaviti provoditi i iduće školske godine i u projekt će se uključiti učenici 1. razreda. Učenici su dobro reagirali i svidjela im se izrada lutaka i cjelokupni proces izrade predstave kroz snimanje i montažu. Također, materijali (platna, glina i boje) mogu se koristiti i iduće školske godine kao i laptop za montažu, kojeg su kupili iz materijalnih sredstava namijenjenih za provedbu ovog projekta.

Učenici će na završnoj svečanoj podjeli svjedodžbi, pohvalnica i nagrada, dobiti i pohvalnice za sudjelovanje u ovom projektu. Uz voditeljicu projekta Anitu Tufekčić u realizaciji projekta sudjelovali su i učiteljice Jelena Cvijović, Ružica Taragdžić, Anita Miočić Milevoj i školska defektologinja Snježana Barić. Provedbu projekta financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz “Poziv za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023.“.