Zatvoren VFF: Rumunjski kandidat za Oscara pobijedio u Vukovaru!

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Deset godina nakon što je na prvom filmskom festivalu u Vukovaru pobijedio sa svojim kratkim igranim filmom, rumunjski redatelj Radu Jude ove je godine osvojio tročlani žiri koji je njegovo novo remek-djelo „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“ jednoglasno proglasio najboljim filmom 12. Vukovar Film Festivala. Budući da je isti film Rumunjska već izabrala za kandidata za prestižnu nagradu Oscar za svoju zemlju, nesumnjivo je da je riječ o vrhunskom filmskom uratku koji je zasluženo osvojio glavnu nagradu ovogodišnjeg festivala, Zlatni šlep, te će se naći u službenoj distribuciji u hrvatskim kinima.

U kategoriji dokumentarnog filma, pobjedu je uvjerljivo odnio „Jam Session“, bugarskog redatelja Borislava Koleva o Nikolaiju Ivanovu, vrhunskom umjetniku koji je istovremeno priznati glazbenik koji nastupa na festivalima diljem svijeta, ali i slikar koji oslikava ortodoksne crkve i druge građevine. Kolevu ovo nije prvo pojavljivanje na festivalu u Vukovaru – on je 2012. godine stigao s filmom „Stoičkov“, ali mu je ovo prva pobjeda.

Do posljednjeg trenutka tročlani žiri odlučivao je o pobjedniku kratkog igranog filma. U toj je kategoriji u konačnici pobijedio austrijski film „Lacrimosa“, redateljice Tanje Mairitsch. Riječ je o vizualno savršenom filmu u kojem se mlada djevojka budi u potpuno nepoznatom svijetu prepunom misterija. Kratki igrani film „Lacrimosa“ i dokumentarni film „Jam Session“ uz nagradu Zlatni šlep osvojili su i novčane iznose u vrijednosti od 500 i 1000 Eura pod pokroviteljstvom American Expressa.

Uz pobjednike ovogodišnjeg festivala, tročlani žiri za igrane filmove odao je i posebno priznanje bugarskom filmu „Radiogram“ redateljice Rouzie Hassanove. Taj je film ujedno i posljednji koji je prikazan na ovogodišnjem festivalu, odnosno projekcijom tog filma festival je svečano i zatvoren.

Ove godine mnoštvo kvalitetnih filmova nalazilo se kako u konkurenciji, tako i u popratnom programu, a posebnu pažnju publike svakako je izazvala kategorija pobjednika ovogodišnjeg Cannesa, čije su projekcije bile ispunjene gotovo do posljednjeg mjesta. Jedan od najposjećenijih filmova bio je „Obiteljske veze“ koji je u svibnju osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a film o kojem se najviše pričalo bio je dokumentarni „Uvik isto“ o obitelji Šarić koja je ujedno i nazočila premijernoj projekciji svog filma u CineStaru.