Zašto kitimo božićno drvce?

Foto: Pixabay/English

Blagdansko vrijeme pravo je vrijeme za štovanje tradicije i narodnih običaja koji se po mnogočemu razlikuju u raznim dijelovima svijeta. I dok se u zapadnim zemljama u blagdansko vrijeme vješaju grančice imele, u istočnima se pale menore, ali cijelom svijetu postoji jedan zajednički običaj, a to je – kićenje božićnog drvca.

Božićno drvce može se okititi na razne načine, s ukrasima i svjećicama različitih boja. No, svima je zajednička jedna stvar, a to je sami proces ukrašavanja. Vjerojatno se pitate tko je prvi započeo tu tradiciju, a legenda kaže da je ukrašavanje božićnog drvca među prvima provodio i popularizirao Martin Luther, protestant i reformator u Njemačkoj tijekom 16. stoljeća te da je jedan od pobornika kićenja.

Kako se protestantizam širio, tako se prenosila tradicija, a zbog popularnosti zapadnih običaja sve su zemlje počele prihvaćati božićne običaje koji su se štovali u Americi.

No, kako smo i naveli, to je samo legenda, a povijesne činjenice o prvom kićenju bora još uvijek nisu potvrđene.

Tradicija možda dolazi od vjerovanja iz davnina kad su zimzelene biljke predstavljale vječni život i koristile se u vjerskim prikazima. Zato su kršćani u svojim domovima gradili piramide ili donosili stabla različitih vrsta i ukrašavali ih za vrijeme blagdana.

Prije nego što su plastični i stakleni ukrasi postali obavezni dio dekoracije, na božićno drvce stavljalo se svježe voće i povrće te ručno izrađeni ukrasi, a Martin Luther je, želeći sjaj kakvog stvara prava svjetlosti, stavio je na bor svijeće kako bi oponašale treperenje svjetla.

Nakon dolaska u Sjevernu Ameriku, brojni irski i njemački doseljenici izborili su se da Božić postane državni blagdan, a komercijalizam koji se javio krajem 19. stoljeća omogućio je da prosinac postane mjesec u kojem se najviše troši, a kićenje božićnog drvca tradicija i umijeće.

Bez obzira na sve druge ukrase i dekoracije, božićno drvce ostalo je centar svakog doma, a u brojnim državama svijeta okićeno božićno se drvce postavlja na glavni trg, uz ceremoniju paljenja lampica, na kojem sudjeluje mnoštvo ljudi.

Najpoznatije božićno drvce stoji u Rockefeller Centeru u New Yorku, a svi oni koji ga nemaju priliku vidjeti uživo, mogu putem interneta prikupiti ideje i potruditi se da njihovo ovogodišnje drvce bude posebno i unikatno. Važno je da ono unese veselje u vašu obitelj, a obiteljsku tradiciju (poput prijedloga da najmlađi kite drvce) možete stvoriti i sami.

Autor: centarzdravlja.hr