Započinje projekt sadnje preko 2500 sadnica raznih stabala na području cijeloga Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Grad Vukovar, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, započinje s provedbom projekta u okviru kojega će se na području cijeloga grada saditi stabla, a sve s ciljem zelenijeg Vukovara.

“2510 novih sadnica uljepšat će naš grad, no treba podsjetiti i na do sada sve provede akcije sadnje te zahvaliti našim sugrađanima koji su se na njih rado odazivali. Na taj način smo zajedno izgrađivali i uljepšavali naš grad, a to ćemo činiti i u budućnosti. Nadamo se da ćemo u jesen krenuti s akcijama sadnje novih sadnica kada vegetacija krene u mirovanje“, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Podsjetimo kako je Grad Vukovar održavao akcije poput pošumljavanja Park-šume Adica, pomlađivanja Perivoja Miše Barne u Borovu naselju novim sadnicama zajedno s učenicima Tehničke škole Nikola Tesla te učenicima Doma učenika Vukovar, a drvored japanskih trešanja na šetnici uz Dunav zajednički su sadili građani, članovi brojnih udruga, ustanova i tvrtki s područja grada Vukovara.

“Projekt sadnje sastoji se od dva dijela, jedan obuhvaća sadnju uz prometnice i biciklističke staze na području Vukovara, a drugi obuhvaća pošumljavanje golih površina poput one u Vatikanskoj ulici kod suhozida. Kroz projekt i sredstva koja smo osigurali smo u mogućnosti pribaviti malo starije sadnice kojima će trebati manje vremena za rast i cvat”, dodao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig istaknuo je kako se Grad Vukovar pripremao za ovakav poziv koji je za Vukovar dobro došao jer je ratom uništena i vegetacija.

“Prijavili smo se za sadnju na području 27 lokacija u Vukovaru, a riječ je o prilično frekventnim ulicama. Saditi će se japanska trešnja, javor, topola, lipa, kesten, hrast, jasen i platana, a samo za park šumu Adica planirano je oko 1500 sadnica. Postupak sadnje i nabave ćemo raspodijeliti sukladno mogućnostima i vremenskim uvjetima te se nadamo kako ćemo do kraja 2024. godine okončati projekt u potpunosti”, kazao je Čulig.   

Lokacije obuhvaćene sadnjom su šetnica uz Dunav u centru Vukovara i Borovu naselju, naselje Olajnica, Otok športova, park-šuma Adica, Sportska ulica, Trpinjska cesta, ulice Bana Josipa Jelačića, Ive Tijardovića, Bogdanovačka, Kolodvorska, Sajmište, Županijska, Priljevo – Kudeljarska, Ivana Gundulića, K.A. Stepinca, Dvanest redarstvenika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.341.504,20 kuna (443.493,82€) od čega FZOEU sufinancira iznos od 2.673.203,36 kuna (354.795,05€). Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt sufinancira sa 80 posto sredstava.