Započeo Europski tjedan sporta u Vinkovcima; prvi umijeće pokazali članovi Judo kluba Vinkovci

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Vinkovački sportski klubovi i udruge u narednih će tjedan dana, kroz treninge, pokazne vježbe i dane otvorenih vrata, približiti svoje sportove svim onima koje zanima sport i koji bi se htjeli baviti nekom fizičkom aktivnošću, ali još uvijek nisu sigurni što bi bilo najbolje za njih. Treninzi, vježbe i druženja sa sportašima organizirani su na gradskim sportskim terenima i u dvoranama, a sve će kulminirati posljednjeg dana, u četvrtak 30. rujna, velikim predstavljanjem klubova u središtu grada.

Europski tjedan sporta u Vinkovcima, u organizaciji Grada Vinkovaca i Zajednice športskih udruga grada Vinkovaca, započeo je današnjim pokaznim treningom i druženjem djece s članovima Judo kluba Vinkovci. Pokazni trening su pogledali i gradonačelnik Ivan Bosančić i njegov zamjenik Josip Romić koji su i sami ovom prilikom naučili poneki „potez“.

Što masovnije sudjelovanje građana, naročito djece i mladih, u raznim oblicima sportskih aktivnosti ono je čemu svaki grad treba težiti. A da to nisu samo prazne priče, pokazali smo kroz stalne potpore našim sportskim klubovima te ulaganjima u sportsku infrastrukturu u svim dijelovima grada. Siguran sam kako će u ovih tjedan dana svi koji to žele pronaći nešto što ih zanima, a ako samo i jedno dijete zahvaljujući aktivnostima u sklopu tjedna zavoli sport i ostane u sportu, možemo reći da smo uspjeli“, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Bosančić.

Sva događanja vezana uz Europski tjedan sporta usmjerena su na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost te ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu.

Bespotrebno je i govoriti koliko su sport i fizička aktivnost važni za zdravlje starijih i kvalitetan razvoj mladih ljudi. Kao mlađi sam se bavio košarkom, a kad sam došao u neke malo zrelije godine imao sam određenih problema s kralježnicom koje sam riješio kroz plivanje i druge sportove. Osim za rješavanje određenih zdravstvenih problema, bitan je i za jačanje fizičke i kondicijske spreme”, naglasio je ovom prigodom Josip Romić.

Europski tjedan sporta održava se na inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se ove godine diljem Europe održava po sedmi put. Glavna tema kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine. Inicijativa je i odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada.