Započelo preventivno cijepljenje goveda i u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: medjimurje.com

VUKOVAR, U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i na području Vukovarsko-srijemske županije započelo je preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože. Prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede Tomislava Kiša cijepljene se provodi na području pet hrvatskih županija koje su u zoni najvećeg rizika. Uz Vukovarsko-srijemsku županiju cijepljene se obavlja i u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Samo na području tri rizične slavonske županije je preko 125 tisuća goveda ili ukupno oko 30 posto goveda u Hrvatskoj. Virus je na 200 kilometara od hrvatske granice ali niti u Srbiji, gdje se virus pojavio prije nekoliko tjedana, ne mogu biti 100 posto sigurni do kuda je bolest došla. Pri tome treba voditi računa i o 28 dana do pojave inkubacije“, rekao je Kiš.

Govoreći o započetoj akciji cijepljenja Kiš je rekao kako je osiguran dovoljan broj cjepiva i dovoljan broj ljudi za posao na području najrizičnijih županija. Očekuje se kako će na tim područjima cjelokupan posao cijepljenja biti gotov u iduća 3-4 tjedna. Međutim, problem se javlja s preostalim dijelom države s obzirom da nedostaje oko 50.000 doza. Cijepljenje goveda se obavlja u prijepodnevnim satima kada nije jako vruće. Inače, treba znati i kako bolest kvrgave kože kod goveda šire komarci, muhe… Simptomi su smanjena proizvodnja, zatim dolazi suzenje očiju, kvrgava koža, a to je znak da je bolest uznapredovala. Stručnjaci ističu i kako bolest nije opasna po ljude i da se meso i mlijeko mogu slobodno konzumirati.

Za posao cijepljenja goveda ministarstvo je osiguralo 17 milijuna kuna. Cijepljenje jednoga goveda košta 18 kuna bez PDV-a i za seljake je besplatno.

IVAN MATIĆ