Započelo ponovljeno suđenje Marijanu Živkoviću, naloženo još jedno vještačenje

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na Općinskom sudu u Vukovaru započelo je ponovljeno suđenje vukovarskom branitelju Marijanu Živkoviću kojemu se sudi radi razbijanja dvojezične ploče u rujnu 2013. godine na zgradi PP Vukovar.

Živković je u prvostupanjskom postupku, koji se vodio na Općinskom sudu u Vukovaru, oslobođen da bi poslije žalbe DORH-a postupak bio prebačen na Županijski sud u Pulu gdje je postupak vraćen na početak. Po riječima Živkovića sud jeodredio novo vještačenje nakon prijašnja dva koja su bila oprečna. Prema jednome je on proglašen neubrojivim dok je po drugome proglašen djelomično ubrojivim i prema tome podliježe kaznenom zakonu. Sada je sutkinja Mira Rajš odredila i treće vještačenje poslije kojega će biti nastavljeno suđenje.

„Ne pristajem na nikakvu aboliciju jer nisam nikoga ubio. Ne tražim nikakvo oslobađanje ako to nije pravda. Možda su te ploče i postavljene pravno ali netko je u državi kriv što su postavljene noći, a preko toga ja nisam mogao preći. Uostalom, koliko je granata palo na Vukova, a sve su one bile ispisane ćirilicom“, rekao je Živković.

Pred početak suđenja ispred zgrade suda okupilo se 50-ak branitelja koji su došli Živkoviću dati podršku.

„Dobro je poznato tko je Marijan Živković i koliko je dao za hrvatsku državu. Zna se da je bio dragovoljac i da je u ratu izgubio dva sina. Zbog jedne razbijene ploče Živkovića razvlače šest godina po sudu, ne priznaju mišljenje sudskog vještaka, a ljudi u hrvatskome saboru koji trebaju zastupati hrvatske interese i koji hrvatsku državu nazivaju ustaškom i NDH državom nikome za ništa ne odgovaraju“, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Franjo Šoljić.