Započelo obilježavanje Europskog tjedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VINKOVCI, U Vukovarsko-srijemskoj županiji se od 8. do 14. svibnja održava Europski tjedan u okviru kojeg će u gradovima i mjestima naše županije biti održane brojne manifestacije, a među prvima svoj doprinos obilježavanju Europskog tjedna dali su mališani vinkovačkih dječjih vrtića.

Otvorenje Europskog tjedna upriličeno je u ponedjeljak na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima na kojem su postavljeni štandovi sa promidžbenim materijalima o EU i njezinim državama članicama dok su djeca vinkovačkih vrtića crtala zastave EU članica i simbole EU.

“Ako se vratimo u povijest, 5.svibnja 1949. godine je bila inicijativa za osnivanje Vijeća Europe da bi 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog poznatiji kao Schumanova deklaracija smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija”, podsjetio je predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Antun Žagar.

Poručio je kako se uskoro očekuje početak realizacije velikog broja EU projekata na kojima radi županijski Upravni odjel za međunarodnu suradnju i EU poslove.

“Prioritet svih prioriteta su fondovi EU jer bi svježim kapitom iz EU isfinancirali sve naše kapitalne projekte, uposlili resurse te smanjili broj nezaposlenih”, kazao je Žagar.

Organizatori obilježavanja Europskog tjedna su Savjet za Europske integracije Vukovarsko-srijemske županije, Informacijski centar Europe Direct Vinkovci, Društvo „Naša djeca“ grada Vinkovaca i Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o. U obilježavanje Europskog tjedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji uključio se i Europski dom Vukovar, u suradnji s Zakladom Friedrich Ebert, koji su organizirali konferenciju pod nazivom „Migracije-prilika za Hrvatsku?”

„S jedne strane imamo „brain drain“, odnosno, odljev mozgova i depopulaciju, a s druge strane Hrvatska ne želi bilo kakav tip migranata, već funkcionalno korisne. Između funkcionalnosti i zaštite ljudskih prava treba pronaći balans kako bi Hrvatska ostala stabilna i otvorena demokracija, ali i zadovoljila funkcionalne pokazatelje koji se vezuju uz migracije“, rekao je zamjenik voditeljice Centra za istraživanje etičnosti, državljanstva i migracija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Vitor Koska.

ĐURO KARALIĆ